Miljoenen dode vissen blokkeren rivier in Australië .

Miljoenen dode vissen blokkeren rivier in Australië

Miljoenen rottende doden vissen hebben een groot deel van een rivier in het afgelegen zuidoosten van Australië geblokkeerd. Dat meldt de regering van de deelstaat New South Wales. De regio wordt getroffen door een hittegolf.

Bron: Belga

Het gaat over de rivier Darling-Baaka in de buurt van de kleine stad Menindee, helemaal in het westen van de oostelijke staat. In video’s die circuleren op sociale media is te zien hoe boten tussen de vissen varen en het wateroppervlak niet meer zichtbaar is.

“Het is verschrikkelijk. Tot zover het oog reikt kunnen we dode vissen zien”, verklaart Graeme McCrabb, die in het stadje woont. “Beeld je in dat er een vis in je keuken ligt te rotten en dat alle deuren toe zijn en er geen airco is, wij hebben nu zo’n miljoenen vissen liggen.” Hij wijst erop dat de gevolgen voor het milieu “immens” zijn.

Hittegolf

Op Facebook laat het NSW Department of Primary Industries weten dat de hittegolf het systeem zwaar onder druk zet na de recente zware overstromingen. Door de overstromingen waren de haring- en karperpopulaties in de rivier aanzienlijk toegenomen maar door de hitte is het waterpeil van de rivier sterk gezakt. “De dood van deze vissen houdt verband met het lage zuurstofgehalte in het water, nu het overstromingswater zich terugtrekt”, klinkt het. Door de hitte verergert dat verschijnsel.

Het is al de derde keer sinds 2018 dat de vissen massaal sterven in dit gebied. Het lage waterpeil en giftige algen waren eerder de oorzaak van vissterfte.

Het stadje met 500 inwoners is de laatste jaren getroffen door overstromingen en droogte. Zaterdag lopen de temperaturen er op tot 41 graden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER