© BELGA

DISCUSSIE. Minister Vandenbroucke wil einde maken aan torenhoge artsenlonen: een goede zaak?

Als minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken wil Frank Vandenbroucke onder meer 23 miljoen besparen op de laboratoria om aan de huisartsen te geven, geen extra kosten meer voor een CT-scan en een einde aan de absolute toplonen bij specialisten. Een goede zaak of niet?

LEES OOK. Minister Vandenbroucke maakt weinig vrienden in de zorgsector met zijn plannen: “Definitief einde van torenhoge artsenlonen”

Frank Vandenbroucke is niet naar de politiek teruggekeerd om de coronacrisis te beheren en zich daarna in stilte bezig te houden. Zijn dadendrang als minister is groot en hij heeft een duidelijk doel: de gezondheidszorg “toegankelijk en betaalbaar voor iedereen” maken. Al blijkt het hele systeem wel taaier dan de socialist zou willen. En veel vrienden is hij ook niet aan het maken, met name bij de artsen-specialisten.

Komt er dan definitief een einde aan sommige torenhoge artsenlonen? “Ja, want een deel daarvan dient nu om de uitrusting en omkadering van de ziekenhuizen te financieren”, vertelt Vandenbroucke. “We moeten naar de kern van de zaak: een rechtvaardige vergoeding voor het intellectuele werk van een arts, namelijk de tijd voor de patiënten. Hoe komt het bijvoorbeeld dat we te weinig kinderpsychiaters hebben? Omdat zij in het verleden geen uitrusting moesten financieren en dus nu nog steeds een lagere vergoeding krijgen. Dat systeem moet weer in balans. Maar dat heeft niks met staatsgeneeskunde te maken. Artsen kunnen perfect als zelfstandige blijven werken, maar wel tegen een correcte vergoeding.”

Wat denk jij? Is een definitief einde aan de torenhoge artsenlonen een goed idee?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER