© AP

Na spontane manifestatie voor pensioenhervorming in Frankrijk: vakbonden roepen op om opnieuw te protesteren

In Frankrijk zullen er dit weekend “lokale bijeenkomsten” zijn om het protest tegen de omstreden pensioenhervorming voort te zetten. Dat stellen de vakbonden, die opriepen tot nieuwe protesten nadat de Franse ministerraad het licht op groen zette voor de activering van grondwetsartikel 49.3. President Emmanuel Macron en zijn regering kunnen via dat artikel een parlementaire stemming over de pensioenhervorming omzeilen

Bron: Belga

De vakbonden bij de Franse spoorwegen SNCF roepen op om de komende dagen de staking “te handhaven” maar komende donderdag “massaal actie te voeren”.

Vrijdagavond kwamen opnieuw enkele duizenden mensen samen op de Place de la Concorde. Daar vonden ook donderdag al ongeregeldheden plaats en pakte de politie meer dan 300 mensen op. Volgens journalisten van AFP hing er ook vrijdagavond een gespannen sfeer. De politie ontruimde het plein en er zijn 61 mensen opgepakt.

Ook in Strasbourg, Lille, Bordeaux en Lyon waren er protesten. In Lyon drongen demonstranten een gemeentehuis van een arrondissement binnen en stichtten ze er brand. De politie kon het vuur snel doven en pakte 36 mensen op.

Tegen de omstreden pensioenhervorming van president Emmanuel Macron is al wekenlang protest, maar de beslissing van de regering donderdag om de plannen door te drukken via een grondwetsartikel en het parlement buitenspel te zetten, gooide olie op het vuur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER