© VUM

8 op de 10 motorrijders rijdt niet tijdens winter en kan manoeuvres best opfrissen

Acht op de tien van de motorrijders rijdt niet tijdens de wintermaanden. Nu de lente in aantocht is, stappen veel van hen opnieuw op de motor, maar kunnen ze best hun manoeuvres opfrissen, pleit Vias. Want volgens het verkeersveiligheidsinstituut zijn motorrijders bij de gemotoriseerde weggebruikers nog steeds het vaakst betrokken bij eenzijdige ongevallen.

Bron: Belga

Motorrijden wordt alsmaar populairder: de voorbije tien jaar steeg het aantal ingeschreven voertuigen met 18 procent tot meer dan 533.000. Het aantal ongevallen daalde in dezelfde periode met 15 procent, maar gemiddeld gebeuren er nog altijd zeven motorongevallen per dag, goed voor 2.659 in totaal in 2022. Er kwamen vorig jaar ook 65 motorrijders om het leven. In 2013 waren er dat nog 106.

Bij een kwart van de ongevallen is er geen tegenpartij betrokken, in Wallonië gaat het zelfs om een derde van de ongevallen. Twee derde van de ongevallen gebeurt op een doorlopende weg, drie vierde gebeurt tussen april en oktober.

“Vooraleer je na de winterperiode opnieuw gaat rijden, is het dus slim om alle nodige manoeuvres even te oefenen of een opfrissingscursus te volgen. Zo heb je weer volledige controle over je voertuig”, pleit Vias. Het roept de andere weggebruikers ook op om extra alert te zijn.

Kwetsbaar

Motorrijders zijn door de combinatie van snelheid en het gebrek aan beschermend koetswerk extra kwetsbaar, klinkt het nog. Op 1.000 letselongevallen vallen er 26 dodelijke slachtoffers onder de motorrijders, ten opzichte van acht fietsers, acht automobilisten en 20 voetgangers.

Wat ook opvalt: het publiek dat met een motor een ongeval krijgt, wordt alsmaar ouder. In 2005 lag de gemiddelde leeftijd op 35 jaar, in 2022 was dat 41 jaar. “Vooral oudere rijders hebben er dus baat bij om eens een bijkomende rijcursus te volgen”, aldus Vias.

Het instituut pleit tenslotte ook om te investeren in beschermende kledij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER