© Shutterstock

Na tragisch overlijden door overdosis vitamine D: wat riskeer je met andere vitaminesupplementen?

De dood van een oudere persoon na een overdosis vitamine D doet de vraag rijzen welke risico’s je loopt wanneer je te grote dosissen van andere vitamines binnen krijgt. We legden de vraag voor aan professor Christophe Stove, toxicoloog aan de UGent. Alvast dit: zonder vitaminesupplementen geraak je nooit aan een te hoge dosis.

Koen Baumers

“In algemene zin is er een onderscheid tussen vetoplosbare en wateroplosbare vitamines”, zegt Stove. “Bij wateroplosbare vitamines is er minder risico, want het teveel plas je uit. Vetoplosbare vitamines, zoals die vitamine D, kunnen zich wel opstapelen. Maar ook dan gebeurt het heel zelden dat het tot een overdosis leidt. Je haalt die dosissen alleen via verkeerd gebruik van supplementen.”

LEES OOK. Oudere sterft aan overdosis vitamine D, toxicoloog waarschuwt: “Je kan het niet merken aan iemands gedrag, dat is gevaarlijk”

• Vitamine A zit in dierlijke producten. Je krijgt het binnen als je bijvoorbeeld leverpaté eet. “Er zijn met vitamine A al problemen gesignaleerd, in die zin dat het aanleiding geeft tot problemen als je er extreem veel van inneemt”, zegt Stove. “Maar het wordt niet zo vaak gebruikt in supplementen. Concreet kan het bij zwangere vrouwen een negatief effect hebben op het ongeboren kind. En bij andere mensen leidt het bij een acute overdosis tot hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Bij een langdurige, chronische overdosis krijg je gezichtsstoornissen, pijn ter hoogte van de lever en problemen met de beenderen. Maar dat is dus heel uitzonderlijk.”

• Vitamine B1 zit in aardappelen en tarwe, vitamine B12 in vlees. Ze ondersteunen de werking van het zenuwstelsel. “Die zijn wateroplosbaar, en dus niets om je zorgen over te maken”, zegt Stove. “Alleen bij extreem hoge toedieningen zou het een aantal problemen kunnen geven, maar dat komt eigenlijk heel zelden voor.”

• Vitamine C zit in fruit en groenten en speelt een rol in ons afweersysteem. “Ook die is wateroplosbaar. Als je x aantal dagen na elkaar een extreem hoge dosis neemt, kan je problemen krijgen. Maar uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hoge doses vitamine C niet veel problemen stellen. Buikpijn en misselijkheid, dat is het zowat.”

• Vitamine K zit in groene bladgroenten als sla en spinazie, in vlees en in volle melk. Baby’s krijgen het soms als supplement en het speelt een rol bij de bloedstolling. “Die is weer vetoplosbaar, maar zit nooit in klassieke voedingssupplementen”, zegt Stove. “In hoge doses kan het effect van antistollingsmedicatie worden tegengegaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER