Plots hebben we er een Belgische topsprinter bij, en de honger van Gerben Thijssen is nog niet gestild: “Graag dit jaar al naar de Tour”

Deze keer moest een omstreden fotofinish geen uitsluitsel brengen zoals in de GP Monseré: Gerben Thijssen (24) was duidelijk de snelste in de Bredene Koksijde Classic en pakte zo zijn tweede zege dit seizoen. En zijn grote honger is nog niet gestild. Het is duidelijk dat Thijssen steeds meer bij de topsprinters mag gerekend worden. “Ik kan iedereen kloppen.”

Werner Bourlez

LEES OOK. Gerben Thijssen klopt Pascal Ackermann in Bredene Koksijde Classic: “Dit is een dikke middelvinger na de discussie in GP Monseré”

Vol zelfvertrouwen: “Extra spieren gekweekt”

In de GP Monseré werd Caleb Ewan eerst als winnaar uitgeroepen maar een (weliswaar onduidelijke) fotofinish wees Gerben Thijssen als nummer één aan. Ook al diende Lotto-Dstny (de vorige werkgever van Thijssen) een klacht in bij de UCI, voor Thijssen is het duidelijk. “Met deze zege in Koksijde snoer ik toch bepaalde mensen de mond. Dit is een grote middelvinger. Die ploeg was wat jaloers zeker? Maar kom: ik kan dat allemaal goed plaatsen, maak mij daar niet druk om. Ik heb nu zoveel vertrouwen in mijzelf dat ik mij boven dit alles kan stellen. Ik heb deze winter heel hard getraind op mijn spurt en ben ook wat kilo’s spieren bijgekomen (Thijssen zat heel veel in de fitness, red.). Dat rendeert nu. En ik voel mij ook gewoon heel goed en leef voor mijn sport. Ik besef hoe graag ik dit doe, spurten is mijn leven. Ik hou van de adrenaline van een massaspurt. Ik wil niks anders: toen ik als veertienjarige begon te fietsen was prof worden mijn droom. Ik zou er alles aan doen om van mijn passie mijn beroep te maken. En daar ben ik in geslaagd.”

© VDB

Bulkend van ambitie: “Ik wil ook starten in Gent-Wevelgem”

Thijssen boekte al vijf profzeges, waarvan eentje in de World Tour (hij won vorig jaar de tweede rit in de Ronde van Polen.) “Ik heb nog grote ambities. Ik heb toch weer mijn visitekaartje afgegeven en droom van winst in nog grotere koersen. Ik ga volgende week voluit voor de zege in de Classic Brugge-De Panne en hoop dat ik ook mag starten in Gent-Wevelgem. Uiteraard speelt het team daar Biniam Girmay uit, maar ik kan er misschien ook bij. Het hangt af wat Aike Visbeek (performance manager bij Intermarché-Circus-Want, red.) wil. Hij houdt zich graag aan de planning (grijnst). Maar dat kan altijd veranderen hé. Ik sta er ook niet op voor de Ronde van Frankrijk, maar ik hoop dat ik er dit jaar toch al bij ben. Als ik blijf winnen en die grote mannen blijf kloppen, is dat misschien mogelijk. Ik sta er en toon dat ik van niemand schrik moet hebben.”

Gelukkig in het team: “Ik wil bijtekenen”

Thijssen is na dit seizoen einde contract bij Intermarché. “Door goed te presteren zal ik wel een mooier contract krijgen zeker? Ik voel mij supergoed in dit team, ik wil niet veranderen. Ik heb hier alles wat ik nodig heb, voel mij zeer gelukkig. En ik heb een sterke sprinttrein ter beschikking. Baptiste Planckaert, Julius Johansen en Boy van Poppel doen fantastisch werk. We misten nu in extremis Mads Mihkels door ziekte, maar dat was niet te merken. De jongens gaan door het vuur voor mij. Ook omdat ze weten dat ze niet werken voor een achtste of negende plaats. Neen, ze weten dat ik zal meedoen voor de zege. Ik ben aan het uitgroeien tot een topsprinter op de weg, ook al weet ik dat ik dat te danken heb aan het baanwielrennen. Combineren is in principe mogelijk, maar wel moeilijk. Ik kies resoluut voor de weg. Ik weet dat ik nog mooie dingen kan realiseren.”

© Stefaan Beel

Steeds meer West-Vlaming: “Ook privé zeer gelukkig”

Thijssen is een rasechte Limburger maar verhuisde vorig jaar naar Harelbeke. Hij woont er samen met wielrenster Shari Bossuyt. Toeval: zijn twee zeges dit seizoen pakte hij in zijn nieuwe provincie. “Ik voel mij steeds beter thuis in West-Vlaanderen. Privé gaat het ook fantastisch. Het klikt enorm met Shari en haar familie. Als renner is het ook belangrijk dat je privé gelukkig bent. Ik heb Shari deze morgen nog een sms gestuurd: ‘allebei op het podium vandaag?’ ‘Allebei winnen’ durfde ik niet te schrijven. Zij reed vandaag de eerste rit in de Ronde van Normandië voor vrouwen. Weet je trouwens de uitslag? Wat zeg je? Vierde? Verdorie. Maar dat is ook zeer goed hoor. Ze zal weldra wel eens op dat podium staan. Ik gun het haar zo van harte.”