ONZE STERREN. Alle ogen zijn gericht op Tadej Pogacar, wie houdt Sloveen van zijn tiende seizoenszege?

Milaan-Sanremo is doorgaans de moeilijkste wedstrijd om favorieten aan te duiden. De ene keer komt het tot een massaspurt, de andere keer is het aan de punchers. Maar in 2023 is alles anders: Tadej Pogacar steekt immers met kop en schouders boven de concurrentie uit. De Sloveen kan aanvallen én spurten. Na winst in de Ronde van Lombardije (2x) en Luik-Bastenaken-Luik is een derde Monument zomaar binnen bereik voor de 24-jarige Sloveen.

Guy Van Den Langenbergh

LEES OOK. MILAAN-SANREMO VOORAF. Wout van Aert en Jumbo-Visma “willen met meerdere ploegmakkers Poggio overleven”, Mohoric gaat voor tweede zege op rij

Tadej Pogacar

Negen zeges heeft de Sloveen dit seizoen al achter zijn naam staan. Of hij ging solo, of hij klopte een aantal overgeblevenen in een spurt bergop. Om maar te zeggen dat Pogacar in een bloedvorm verkeert. Pogacar is nog altijd het meest gekend door zijn twee zeges in de Tour maar won met de Ronde van Lombardije (2x) en Luik-Bastenaken-Luik ook al twee Monumenten. Zijn nu al indrukwekkende palmares bewijst wat voor een veelvraat Pogacar is. Bijkomende troef is dat hij kan (en zal) kiezen voor de aanval, maar dat hij ook in de spurt van een klein groepje verre van kansloos is. Integendeel.

Pogacar vorig jaar op de Poggio, Van Aert en Van der Poel reageren.© LaPresse/ Fabio Ferrari/Sipa USA

Wout van Aert

Het fenomeen uit de Kempen steekt niet onder stoelen of banken dat de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix dit seizoen zijn hoofddoelen van het voorjaar zijn. Maar Van Aert zal zeker niet neen zeggen tegen een tweede zege op de Via Roma. Wat je hebt, pakken ze niet meer af. Dat het conditioneel goed gaat, bewezen zijn indrukwekkende inspanningen tijdens Tirreno-Adriatico. Van Aert viel nog nooit uit de top tien in Sanremo en alles wijst erop dat hij ook dit jaar weer een hoofdrol zal spelen.

Van Aert toonde zich in de Tirreno.© BELGA

Mathieu van der Poel

Na zijn optreden in Strade Bianche en Tirreno-Adriatico staan er toch enkele kleine vraagtekens achter de naam van de Nederlandse kopman van Alpecin-Deceuninck. Van der Poel kon bergop niet verbergen dat hij conditioneel zeker nog niet top is. Maar hey, vorig jaar waren de vraagtekens nog veel groter. Van der Poel had er immers een beroerde winter met de nodige fysieke problemen op zitten en keerde, onverwacht dan nog, pas in Sanremo terug in competitie. Wat niemand verwachtte, gebeurde toch: Van der Poel werd knap derde. Waaruit we alleen maar kunnen afleiden dat het met Van der Poel echt wel alle kanten uitkan.

LEES OOK. Ook na povere Tirreno is Mathieu van der Poel een van dé kanshebbers in Milaan-Sanremo: “Liefst zou ik zaterdag in topvorm zijn, maar...”

Er hangen nog veel vraagtekens rond Van der Poel© BELGA

Mads Pedersen

De Deen van Trek-Segafredo debuteerde vorig jaar in Milaan-Sanremo met een zesde plaats. Hij is dus in staat om een zware schifting op de Poggio te overleven. Opvallend: Pedersen reist net als vorig jaar met ritwinst in de Ster van Bessèges én Parijs-Nice af naar de Italiaanse openingsklassieker. Als de logica gerespecteerd wordt, zien we hem ook deze keer prominent in beeld tijdens de finale langs de Ligurische kust.

Pedersen trof al raak in Parijs-Nice.© EPA-EFE

Jasper Philipsen

“Zelfs als ik maar één procent kans heb, moet ik erin geloven”, zei Jasper Philipsen na afloop van zijn tweede ritzege in Tirreno-Adriatico. De Limburger wil bewijzen dat hij meer is dan een sprinter en wij geloven hem. Philipsen verteert makkelijker de hellingen dan zijn collega-spurters en boet aan het einde van een zware wedstrijd doorgaans niet aan snelheid in. Wordt dit de klassieke doorbraak voor de snelle Limburger?

Philipsen tankte vertrouwen met twee ritzeges in de Tirreno.© BELGA

Matej Mohoric

Sinds zijn raid met de ‘dropper post’ – een manier om tijdens de wedstrijd je zadelhoogte aan te passen – vorig jaar behoort Matej Mohoric sowieso tot het kransje topfavorieten voor Milaan-Sanremo. Of de Sloveen opnieuw met zijn snufje gaat uitpakken, wil hij nog niet laten weten. Maar ook zonder technologisch voordeel is hij een steengoed renner én steengoed daler die met recht en reden tot het kransje favorieten mag worden gerekend.

Matej Mohoric won vorig jaar Milaan-Sanremo.© Getty Images

Jasper Stuyven

De winnaar van 2021 kon vorig jaar zijn titel niet verdedigen wegens ziekte en aast dus op revanche. Stuyven koos voor een wel heel aparte voorbereiding. De Vlaams-Brabander reed dit jaar nog maar drie eendagswedstrijden – het Vlaamse openingsweekend en de GP Samyn – en trok nadien naar Spanje om zich in goed weer voor te bereiden op het klassieke voorjaar. Een gewaagde aanpak maar het kan zomaar zijn dat Stuyven de perfecte formule richting de topconditie heeft gevonden.

Stuyven won Milaan-Sanremo in 2021.© LAPRESSE

Julian Alaphilippe

De vraagtekens die we bij Mathieu van der Poel plaatsten, zetten we ook achter de naam van Julian Alaphilippe. De Fransman is zeker niet slecht maar verre van de renner van wie je met zekerheid kon zeggen dat hij op de Poggio de boel uiteen zou ranselen. Bergop volgen en in de straten van Sanremo een gokje wagen, het lijkt ons de enige manier waarop de Fransman deze wedstrijd anno 2023 kan winnen.

Het is afwachten hoe het gesteld is met de vorm van Alaphilippe.© BELGA

Caleb Ewan

Al twee keer won Caleb Ewan in Sanremo de spurt van een uitgedund peloton dat net niet tot bij een late aanvaller geraakte. Jasper Stuyven (2021) en Vincenzo Nibali (2019) waren de spelbrekers voor de Australiër van Lotto-Dstny. Ewan is einde contract en heeft in 2022 niet zijn beste seizoen gekend. Als hij zijn marktwaarde wil behouden, dan kan hij zich geen minder jaar permitteren. Een sterke prestatie in zijn favoriete klassieker zou hem alleszins een serieuze boost kunnen geven.

Milaan-Sanremo is de favoriete klassieker van Ewan.© BELGA

Magnus Cort Nielsen

De besnorde Deen van EF Education-EasyPost won dit jaar al twee etappes in de Ronde van de Algarve en heeft het profiel om ook in Milaan-Sanremo uit te blinken. Cort Nielsen heeft voldoende punch in huis om de Poggio te overleven en is aan het eind van een zware wedstrijd voldoende snel om een topresultaat uit de brand te slepen.

© BELGA

Anthony Turgis

Op basis van zijn huidige resultaten hoeven we Turgis geen ster te geven maar de Fransman was vorig jaar wel de renner die op de streep bijna nog voorbij winnaar Matej Mohoric snelde. Wie een koers ooit bijna won, keert altijd met veel ambitie en zelfvertrouwen terug.

© Icon Sport

Arnaud De Lie

Onze jonge landgenoot wordt een grote toekomst voorspeld en Milaan-Sanremo is een wedstrijd die perfect bij zijn mogelijkheden moet passen. De Lie bewees in de Omloop het Nieuwsblad dat hij zware parcoursen niet hoeft te vrezen. Misschien is de afstand nog een themaatje voor De Lie maar niemand die zal schrikken, mocht de Waal van Lotto-Dstny bij zijn debuut meteen een mooi resultaat neerzetten.

LEES OOK. Arnaud De Lie wil meteen scoren in zijn eerste Monument: “Of Campenaerts gelijk heeft dat ik makkelijk 20 pinten kan drinken? Ja, maar niet in één keer natuurlijk”

© AFP

Filippo Ganna

Tja, sterren aanduiden voor Milaan-Sanremo, dan moet er toch minstens één Italiaan in het lijstje staan. Na het jammerlijk afhaken van Sonny Colbrelli zetten we onze pasta in op Filippo Ganna. De Italiaan heeft op de piste en in het werk tegen de klok reeds alles gewonnen wat er te winnen viel en wil nu ook zijn zinnen zetten op andere facetten van de wielersport. Wij zien de Ineos-renner in staat om de Poggio te overleven. Wie haalt Ganna terug als hij in de straten van Sanremo een gaatje slaat? Het wegvallen van Tom Pidcock zorgt er trouwens voor dat Ganna binnen de ploeg iets meer vrijheid zal krijgen.

Gans Italië rekent op Filippo Ganna.© EPA-EFE

Christophe Laporte

Wat als je kopman tot de topfavorieten behoort en op de Poggio vermoedelijk voor het offensief zal kiezen? Dan zit je, Christoph Laporte zijnde, in een spreekwoordelijke zetel. Ook Laporte heeft het in zich om over de Poggio te geraken en een sterke spurt te rijden. Het zwart-geel van Jumbo-Visma doet de rest. Wel opvallend: met Milaan-Sanremo is Laporte nog maar aan zijn derde wedstrijd toe na een derde plaats in de Omloop het Nieuwsblad en een zesde plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne.

© Peter Malaise

Biniam Girmay

Nog een renner met een vraagteken achter zijn naam. Net als Van der Poel vonden we Girmay net iets te snel de rol lossen in de geaccidenteerde etappes in Tirreno-Adriatico. Anderzijds is het profiel van Milaan-Sanremo op maat gemaakt voor het goudhaantje van Intermarché - Circus - Wanty. De Eritreeër bewees vorig jaar al dat hij de finale over de Poggio in de benen heeft.

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER