© ATV

Schepenen Vooruit en Open Vld eisen rechtzetting van collega Ait Daoud (N-VA) over uitspraken, maar die komt niet: “Ze lijden aan strategisch geheugenverlies”

Antwerpen -

De schepenen van Vooruit en Open Vld namen vrijdag hun collega van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) zwaar onder vuur. Zij eisen een rechtzetting voor haar uitspraak dat de schepenen op de hoogte waren van het verwijderen van de foto’s in de trappenhal van de Arenbergschouwburg. Ait Daoud is echter niet van plan om dit te doen. N-VA verwijt de coalitiepartners selectief geheugenverlies.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA): “Ik doe niet mee aan cancel culture”

Heel de heisa over de foto’s van fotograaf Mous Lamrabat in de trappenhal van de Arenbergschouwburg lag vrijdag op de tafel van het Antwerpse schepencollege. Volgens sommige bronnen in het stadhuis leidde dit tot een forse discussie. Vooruit en Open Vld herhaalden dat de politiek zich niet hoorde te mengen in de artistieke invulling van een kunstenhuis. Wat echter voor de zwaarste woordenwisseling zorgde, waren de uitspraken van schepen Ait Daoud op de regionale zender ATV.

Antwerps Vooruit-gemeenteraadslid Tatjana Scheck uitte eerder deze week haar kritiek op de beslissing van de schepen om de vier foto’s te verwijderen en de oorspronkelijke schilderijen weer te bevestigen in de trappenhal. Zowel zij als Vooruit-schepen Karim Bachar ontkennen dat dit ooit is besproken. Ait Daoud spreekt dit tegen.

“Al in november”

“Ik besprak de beslissing om de foto’s te verwijderen in november al met de collega-schepenen”, verklaart Ait Daoud aan ATV. “Ze begrepen dat inderdaad de historische figuren zo snel mogelijk moesten terughangen en Mous Lamrabat een andere plek moest krijgen in de Arenberg. De collega’s van Vooruit zitten op dezelfde lijn.”

Volgens Ait Daoud was er dus geen kink in de kabel tussen haar en de socialistische collega’s. De schepenen van Vooruit en Open Vld vielen van hun stoel toen ze dit hoorden. Ze wensten niet mee in het bad te worden getrokken. Bovendien ontkenden ze dat dit ooit is besproken.

Het was blijkbaar Vooruit-schepen Tom Meeuws die in het schepencollege vrijdag aandrong dat Ait Daoud dit publiekelijk zou rechtzetten. Meeuws verwoordde dit redelijk fors. De coalitiepartners Vooruit en Open Vld verweten de cultuurschepen woorden in hun mond te hebben gelegd.

LEES OOK. Antwerps stadsbestuur verwijdert ‘woke’ portretten uit trappenhal Arenberg: “Ze wilden beeld van blanke mannen doen verdwijnen”

Of die rechtzetting of excuses er ook gaan komen, is zeer twijfelachtig. Ait Daoud had nooit letterlijk gezegd dat er een collegebeslissing was, wat ook niet nodig was omdat zij handelde binnen haar eigen bevoegdheid als schepen van Cultuur. Volgens bronnen binnen N-VA heeft Ait Daoud dit daadwerkelijk wel besproken met de andere schepenen, al was het in de wandelgangen. Met wie dat dan was, is niet duidelijk. “We snappen natuurlijk dat onze coalitiepartners dit nu uit politiek strategische overwegingen ontkennen en blijkbaar lijden aan strategisch geheugenverlies”, klinkt het.

Complot

Niet alleen Ait Daoud joeg de socialisten op stang, maar ook Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Die legde in het Play4-programma De Tafel van Vier al de link tussen de heisa en de voormalige directeur van de Arenberg die nu werkt op het kabinet van Vooruit-minister Caroline Gennez. De burgemeester herhaalde de visie over dit “complot” vrijdag op het schepencollege. Volgens hem heeft de voormalige directeur “een val gespannen” waarin iedereen is getrapt, en dit met als doel om N-VA en Vooruit uit elkaar te spelen. Deze woorden vielen niet goed bij Vooruit, die de theorie van de hand wees.

@gva De vier foto’s van fotograaf Mous Lamrabat die sinds november de gerenoveerde trappenhal van de Arenbergschouwburg in Antwerpen een ‘diverse’ en ‘hedendaagse’ kleur gaven, moeten opnieuw verdwijnen. Ze worden vervangen door de klassieke schilderijen die er aanvankelijk hingen. Waarom eigenlijk? #gva #Antwerpen #photography #fyp #viral ♬ Chill, lo-fi, piano, relax, night(901841) - Yu Yaguchi

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen