Weduwe Maria en de drie kinderen Abram, Sandy en Sosanna bij het zelf samengesteld reliekschrijn in het portiek van het restaurant ter ere van hun ontvallen echtgenoot en vader. — © JAA
Weduwe Maria en kinderen heropenen San Abram: “De mensen willen het en Sami zou het ook gewild hebben”
San Abram is weer open. Twee weken na de plotse dood van uitbater Sami Soliman (51), raapten weduwe Maria en haar drie kinderen Sandy, Abram en Sosanna al hun moed bij elkaar om met gemengde gevoelens een nieuw hoofdstuk te starten voor het bekende grillrestaurant-pizzeria op de Turnhoutsebaan in Schilde.
Jan Auman
LEES OOK. Plotse dood van ‘Sami Schilde’ gaat als schok door gemeente
LEES OOK. “Sami, wat hadden we je graag!”: geliefde restaurantuitbater krijgt laatste rustplaats in Schilde
“Thuis zitten piekeren, helpt ons niet vooruit. We moeten verder, hoe moeilijk dat ook is. Sami zou het zo gewild hebben. Dit restaurant betekende alles voor hem”, aldus Maria, die net als de kinderen in het zwart gekleed is.
Maar Sami zal er zelf ook bijzijn de komende uren en dagen. En niet alleen om goedkeurend toe te kijken vanuit de hemel. Het portiek van het restaurant is ingericht als reliekschrijn ter ere van de geliefde horecaman, die eind jaren negentig in Schilde belandde na een emigratie uit Egypte. Een mooie foto met de mysterieus lachende Sami, bloemen, rouwkaartjes en ook honderden steunbetuigingen van klanten en dorpsgenoten die de familie ontving. Wie in San Abram gaat eten, zal er niet naast kunnen kijken.
“We hebben na jullie artikel in Gazet van Antwerpen zoveel warme reacties gekregen van medeleven”, houdt Maria zich sterk, terwijl ze zich met haar twee dochters, zoon, en het opnieuw opgetrommelde keukenteam voorbereidt op de heropening vrijdagavond. “We hebben al meteen enkele reservaties, van vaste klanten. Om ons een hart onder de riem te steken. We blijven dit hele weekend open en gaan dan evalueren”, zegt Maria.
Ook binnenin San Abram is een herdenkingsplek voorzien voor Sami. — © JAA
Nieuwe menukaart
Mogelijk passen Maria, Sandy en co de openingsuren nog aan. Vanaf april is het de bedoeling om opnieuw op volle kracht te draaien, hoe groot het gemis aan hun stichter, steun en toeverlaat ook zal zijn. Maar wanneer Maria me de knappe door Sami zelfgemaakte houten binnenwanden laat zien in de veranda, groeit het besef dat San Abram open móet blijven. De naam bevat trouwens de voorletters van de twee oudste kinderen. Een extra motivatie.
“Het is voor iedereen het beste. De klanten smeekten de voorbije dagen echt om door te gaan. Onze chef-kok Peter, die zeventien jaar lang een goede vriend van papa is geweest, leidt de operaties in de keuken. Op hem kunnen we vertrouwen”, weet Sandy. “Papa was net voor zijn overlijden zinnens om de menukaart te vernieuwen. We gaan zijn wens alsnog doen uitkomen later, als we wat ingewerkt zijn. Intussen is iedereen opnieuw welkom. We zullen onze gasten even warm trachten te ontvangen als papa dat altijd gedaan heeft.” (jaa)
Grillrestaurant-pizzeria San Abram, Turnhoutsebaan 370 Schilde.
San Abram is terug open. — © JAA
Dit lijkt natuursteen, maar deze wanden in het restaurant werden met veel vakkennis eigenhandig gemaakt door Sami, die in Egypte een opleiding tot schrijnwerker volgde. — © JAA
Hoofdpunten
Tania Mintjens, grondeigenaar van de Bosuil, spreekt voor het eerst: “Natuurlijk wil ik dat Gheysens zijn stadion kan bouwen, ik ben ook Antwerpfan”
Supportersfederaties Antwerp blij met voorstel Mintjens: “De bal is teruggekaatst. Dit geeft zuurstof aan overleg”
DISCUSSIE. Na ultiem voorstel Tania Mintjes: moet Antwerpbaas Paul Gheysens hierop ingaan?
EXCLUSIEF. Dit is het ultieme voorstel van Tania Mintjens aan Paul Gheysens om uit de impasse van de Bosuilgronden te komen
MEER OVER Blikvangers
20 Antwerpse restaurants ‘verplantaardigen’ hun menukaart voor project Een Boon voor A : “De vegan trend is er om te blijven”
Opvoeders trekken aan alarmbel voor overgang in buitengewone internaten: “Mondelinge beloftes bieden ons geen zekerheid”
Kinderen doen eerste communie in een tent in plaats van in de kerk na ruzie met de pastoor: “We zijn verbannen uit onze kerk”
Koken met de vluchtelingen uit het asielcentrum: “De geur van onze keuken maakt me emotioneel”