© mvn

Brugse bootjesmannen met ‘te luide’ stem mogen voortaan enkel elektrisch varen

Brugge -

Het protest van een aantal buurtbewoners tegen geluidsoverlast van de toeristische bootjes heeft resultaat opgeleverd. De stad laat de luidste bootjesmannen voortaan met een elektrisch bootje varen.

Koen Theuns

Niet de bootjes zelf, wel de bestuurders. Die zouden volgens een aantal Bruggelingen die langs de Reien wonen te veel lawaai veroorzaken. Een van de omwonenden dreigde zelfs met een rechtszaak als de stad niet zou ingrijpen. Want een politieverordening bepaalt immers dat het geluid niet meer dan 65 decibel mag bedragen. Toch zou een aantal bootjesmannen daar bij het toespreken van hun passagiers een stuk overgaan, zodat omwonenden de uitleg voor de toeristen tot in hun woonkamer te horen kregen.

Een beslissing van het stadsbestuur moet daar nu komaf mee maken. “We hebben aan de personen die klacht indienden gevraagd om de nummers van de te luide bootjes te noteren. Op basis daarvan bleek het om vijf bootjesmannen te gaan, van in totaal een vijftigtal. Het probleem is dus al bij al beperkt”, aldus Mieke Hoste (Vooruit), schepen van Toerisme.

“Nu hebben we met de rederijen afgesproken dat deze personen voortaan alleen nog met een elektrisch bootje zouden varen. Die zijn stiller waardoor men automatisch ook minder luid hoeft te praten. Deze wijziging zou geen probleem mogen zijn, aangezien al ongeveer de helft van de bootjes elektrisch is. Als alles volgens plan verloopt, kan het volledige botenpark tegen volgend jaar zelfs al geëlektrificeerd zijn.”

Met de beslissing moet de rust op de Reien weer terugkeren, en daar verwacht Hoste zich ook aan. “De rederijen hebben zich geëngageerd om zich hieraan aan te passen en zo nodig de volumeknop van de geluidsinstallatie ook wat lager te zetten. Van de buren die klacht hadden ingediend, hebben we al gehoord dat dit nu reeds vruchten heeft afgeworpen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER