© BELGA

COMMENTAAR. “Begrijpelijke keuze van Tedesco, de verjonging moet ergens beginnen”

Domenico Tedesco scoort bij het grote publiek. De nieuwe bondscoach laat de tijdens het WK fel bekritiseerde Axel Witsel naast de selectie en kiest voor jong volk op zijn plaats. Zoals het grootste deel van de supporters het wilde. Tien WK-gangers zijn er, deels door blessures, niet meer bij. Een keuze die zich opdrong. Doordat Tedesco geen geschiedenis heeft met Rode Duivels mag deze spelerskern voor de twee interlands verfrissend worden genoemd.

Ludo Vandewalle

LEES OOK. Tedesco maakt van Lavia Rode Duivel, maar laat Vanaken en Witsel thuis: “Neen, dit is geen einde verhaal voor Axel”

De zeven aanvoerders Jan Vertonghen (35), Dries Mertens (35), Axel Witsel (34), Toby Alderweireld (34), Kevin De Bruyne (31), Thibaut Courtois (30) en Romelu Lukaku (29) kregen voorafgaand aan deze eerste selectie allemaal een bezoek van Tedesco. Alleen voor de oudste en de jongste drie werd er een aangenaam gevolg aan geknoopt. Alderweireld hield de eer aan zichzelf en stopte, Witsel wordt gewoon niet meer opgeroepen en wat zijn plannen met Mertens zijn, was niet duidelijk want die is ook geblesseerd. Iets zegt ons dat de flankspeler van Galatasaray er ook fit niet was bij geweest. Net zoals Michy Batshuayi, van wie Tedesco eerlijk zei dat hij ook zonder blessure in Istanbul had mogen blijven.

© BELGA

130 interlands

De verjonging moet ergens beginnen. Het is altijd pijnlijk dat een speler als Axel Witsel er na 130 interlands niet meer bij is. Net als bij andere WK-gangers, zoals Hans Vanaken – niet in vorm – en Batshuayi, bracht de bondscoach hen middels een telefoongesprek op de hoogte. Vooral bij die laatste twee was hij dat niet verplicht, maar op die manier toont hij een Duitse correctheid die niet anders dan gerespecteerd kan worden.

Witsel werd gepasseerd door Tedesco.© BELGA

Zo is ook zijn selectie samengesteld. Er zit een structuur in. Over elke positie en de invulling ervan is nagedacht. Thomas Meunier is er ondanks zijn plaats op een zijspoor bij Dortmund nog altijd bij, simpelweg omdat er voor zijn positie op de rechterkant samen met Timothy Castagne niet veel anders voorhanden is. Ritchie De Laet wordt dan genoemd. Die is ook al 34 jaar en heeft het moeilijk bij Antwerp. Castagne moet mogelijk naar de linkerkant, om daar de in verdedigend opzicht gevallen gaten op te vullen.

Mangala vreemde keuze

De verjonging is ingezet maar met Vertonghen, de recordinternational en nog altijd de oudste van de actieve gouden generatie, kiest hij voor ervaring in het centrum van de defensie. Ervaring die hij door het passeren van Witsel centraal in het middenveld dan weer niet nodig acht. Jonge aanstormende talenten zoals Amadou Onana (21), ook al goed op het WK, en Roméo Lavia (19) hebben hem al in die mate overtuigd dat ze Witsel sowieso uit de ploeg zouden houden. Moet Witsel komen om op de bank te zitten? Een risicootje dat ook Tedesco inschat. “Ik hoop dat hij nu niet stopt bij de Duivels”, aldus Tedesco.

De keuze voor Orel Mangala is dan weer minder te verantwoorden. De rol voor de 24-jarige middenvelder, verre van een vaste basisspeler bij Nottingham Forest, is nog onduidelijk. Mangala speelde tussen 2017 en 2022 vijf jaar voor VfB Stuttgart, de streek vanwaar Tedesco afkomstig is, maar de nieuwe bondscoach was toen al weg bij de club uit Baden-Württemberg. Toch zal Mangala nog op dat Duitse verleden teren. Tedesco kiest voor spelers uit de competitie die hij het beste kent, de Bundesliga. Sebastiaan Bornauw (Wolfsburg) en Dodi Lukebakio (Hertha) zijn er ook bij.

Een verrassing: Orel Mangala is er wel bij.© BELGA

Grotere competities streepje voor

Tedesco liet ook zonder omwegen weten dat Rode Duivels uit grotere competities dan de Jupiler Pro League een streepje voor hebben. Dat zal hem door de profclubs niet in dank worden afgenomen. Als de bondscoach zo de eigen competitie diskwalificeert, worden die spelers niet alleen minder waard op de transfermarkt maar zijn ze ook eerder geneigd om een transfer naar die grotere competitie te maken om in aanmerking te komen voor de Rode Duivels.

© EPA-EFE

Zijn voorganger Roberto Martinez had aanvankelijk ook dat discours, maar veranderde dat onder druk van de Pro League, de verzameling van profclubs, in woord en daad door selecties van meer dan dertig spelers te vormen. Een doorzichtige oplossing om meer jongens uit de JPL op te roepen. Tedesco zweert bij kleinere selecties en daar is iets voor te zeggen: zoals een Brandon Mechele die 35 keer werd opgeroepen en amper drie keer mocht meedoen, dat heeft weinig zin.

Boos RC Genk

Bij RC Genk is het tot een woede-uitbarsting gekomen omdat Bryan Heynen en/of Mike Trésor, overigens de enige Belgen in de basiself van de competitieleider, er net als onder Martinez weer niet bij zijn. Een overreactie wat ons betreft, want als Doku niet fit genoeg blijkt of een middenvelder valt uit, is er nog altijd een mogelijkheid hen op te roepen. Wij gaan er onverminderd van uit dat een coach altijd voor de in zijn ogen beste spelers kiest en dat er dus geen reden is voor de Genkenaars om zich geviseerd te voelen.

LEES OOK.Onvrede bij RC Genk over ontbreken Heynen en Trésor in selectie Rode Duivels: “Gebrek aan respect”

De Limburgse boosheid groeit nog omdat Charles De Ketelaere er nog wel bij is. De gewezen speler van Club Brugge mag zich opgelucht voelen. Met Tedesco heeft de aanvaller, die zich bij AC Milan maar niet kan doorzetten, er weer een fan van zijn speelstijl bij. Dit lijkt meer gemeend dan bij de selecties van Roberto Martinez, die hem er doorgaans bij leek te halen om de goegemeente te sussen en hem intussen amper speelgelegenheid gaf. Zelfs toen De Ketelaere nog wel goed speelde.

Tedesco lijkt fan van De Ketelaere.© BELGA