Voorzitter van Ibogem Jens De Wael en woordvoerder Maja Cools in het vernieuwde recyclagepark van Rupelmonde.© dvk

Vernieuwd recyclagepark is geopend: “Buren zullen minder hinder ondervinden”

Rupelmonde -

Het vernieuwde recyclagepark in Rupelmonde is na een klein jaar opnieuw geopend. Het terrein werd in samenspraak met de buurtbewoners heringericht, waardoor het gratis gedeelte zich nu achteraan het containerpark bevindt.

Dieter Verschooren

Vanaf zaterdag 18 maart kunnen de inwoners van gemeente Kruibeke opnieuw naar het recyclagepark bij hen in de buurt. Sinds mei 2022 was het containerpark onbereikbaar door wegenwerken, wat afvalintercommunale Ibogem de kans gaf om het park te vernieuwen. Mede dankzij het goede weer kon het recyclagepark vervroegd afgewerkt worden. De grootste verandering is dat het gratis gedeelte zich nu achteraan het park bevindt, omdat er vroeger klachten kwamen van buurtbewoners.

Overlast

Enkele tuinen grensden tot nu aan het gratis gedeelte en dat leidde tot overlast. Het gemeentebestuur bekeek opties om het recyclagepark te verhuizen buiten de dorpskern, maar vond geen geschikte locatie. “Uiteindelijk besloten we om de bestaande locatie herin te richten”, zegt woordvoerder van Ibogem Maja Cools. “Voor de recyclageparkwachters is de nieuwe indeling ook efficiënter. Wie een bezoek brengt aan het recyclagepark zal ook merken dat er aandacht werd besteed aan het belang van regenwater. Er zijn waterdoorlatende oppervlakken voorzien en er werd een eigen infiltratievijver aangelegd voor opvang van het regenwater van de gebouwen. Bij de vernieuwing van het recyclagepark werd er ook ruimte voorzien voor de inzameling van gebonden asbest. Tot hiertoe konden inwoners van de regio dat enkel aanleveren op het recyclagepark van Verrebroek of grote zakken laten ophalen aan huis. Als je asbest naar het recyclagepark brengt, moet het materiaal verplicht verpakt zijn. Je kan daarvoor speciale asbestzakken aankopen bij Ibogem of dikke plastic en tape gebruiken.”

(Lees verder onder de foto)

© dvk

De containers staan voortaan op de begane grond, waar die vroeger verzonken zaten om er makkelijker materiaal in te kunnen deponeren. Er zijn wel trappen voorzien om over de rand van de container te geraken. Waar zich vroeger het gratis gedeelte bevond, bij het inrijden van de site, is nu een parking voorzien voor de buurt. Bij de heraanleg van de G. De Cremerstraat klonk nog bezorgdheid dat er te weinig parkeerplaatsen zouden zijn, maar dat wordt hier nu enigszins gecompenseerd.

Het recyclagepark van Rupelmonde werkt vanaf heden uitsluitend met afspraken. Die maak je via www.ibogem.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners