Groot deel gevluchte Oekraïners blijft in België

Een groot deel van de gevluchte Oekraïners die in ons land tijdelijke bescherming hebben aangevraagd, blijft hier ook. Dat blijkt uit cijfers die de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) vrijdag heeft toegelicht. Ze hebben de zogenaamde A-kaart, een legitimatiebewijs dat op 4 maart is vervallen, hernieuwd. Een derde van de groep, ruim 25.000 Oekraïners, heeft dat nog niet gedaan.

Bron: Belga

Zo’n 66.648 Oekraïners kregen sinds maart 2022 het statuut van tijdelijke bescherming in ons land. Ze krijgen dan een A-kaart in de gemeente waar ze gaan wonen of worden opgevangen. Die hebben ze nodig om bijvoorbeeld een bankrekening te openen of een arbeidscontract te sluiten.

Die kaart moest twee weken geleden hernieuwd worden. 40.422 Oekraïners hebben dat al gedaan. “Hun verblijfsvergunning werd recent verlengd door de Europese Unie, omdat de oorlog helaas nog niet is afgelopen”, zegt De Moor. “Ze zullen een tweede jaar die tijdelijke bescherming hebben.”

Daarnaast is er een groep die dit jaar voor de eerste maal een kaart aanvroeg. In totaal beschikken vandaag 41.892 Oekraïners met het statuut van tijdelijk beschermde over een geldige A-kaart. Daarnaast zijn ook 2.521 Oekraïners ingeschreven bij gemeentes. Zij hebben geen A-kaart nodig. In totaal zijn zo 44.413 Oekraïners ingeschreven.

Waarom zowat 22.000 Oekraïners die al eens een kaart hebben aangevraagd, dat niet opnieuw deden, wordt niet systematisch bijgehouden. Mogelijk zijn ze teruggekeerd naar Oekraïne of naar een ander land. Of ze moeten de verblijfskaart nog vernieuwen, of zijn op dit moment bezig met de procedure te doorlopen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER