Schepen Ilse Lambrechts staat bij een van de panelen van de expo ‘Ruimte voor Water’.© Chris Van Rompaey

Expo in Stadsmuseum Lier wil voor groeiend waterbewustzijn zorgen

Lier -

In het Stadsmuseum Lier loopt tot en met zaterdag 24 maart 2024 de tentoonstelling Ruimte voor Water. Die toont hoe we ons beter kunnen beschermen tegen grote overstromingen en watertekorten. De komende week zijn er nog andere gratis activiteiten.

Chris Van Rompaey

De expo wordt verrijkt met enkele schilderijen uit het museumdepot zoals dit schilderij van Isidore Opsomer. Een tafereel aan de Kerkhofmolenloop, een verdwenen vlietje op het Kardinaal Mercierplein.© Chris Van Rompaey

“Het onderwerp water belangt ons allen aan, ook als stad. Lier ligt immers in valleigebied. De stad is ontstaan op hoger gelegen stukken land tussen de Kleine Nete, de Grote Nete en de Beneden-Nete. Deze drie rivieren horen bij het Scheldebekken en staan onder invloed van het getij”, verduidelijkt schepen van Musea Ilse Lambrechts (N-VA).

“Sinds de middeleeuwen grijpt de mens steeds meer in op het water, ook in Lier. Hij trekt rivieren recht om scheepvaart te vergemakkelijken, werpt dijken op tegen overstromingsgevaar, overwelft beken en neemt natuurlijke overstromingsgebieden in. Valleigronden draineert hij om ze geschikt te maken voor landbouw, industrie of wonen. Al die ingrepen creëren vandaag grote uitdagingen.”

Klimaatverandering

“Omdat water onvoldoende wordt gebufferd en het water te weinig infiltreert in de grond, is onze kwetsbaarheid gevoelig vergroot. De klimaatverandering zorgt voor intensere regenval en langere periodes van droogte. Hierdoor dreigen grote overstromingen in de valleigebieden en watertekorten elders. Hoog tijd voor een betere bescherming en grotere weerbaarheid. Hoe? Dat ontdek je in de tentoonstelling Ruimte voor Water”, zegt schepen Lambrechts.

De expo blikt terug op het verleden en kijkt naar de toekomst. Ze wil eveneens een bijdrage leveren aan een groeiend waterbewustzijn. Bezoekers kunnen bovendien suggesties voor een versterkt Liers groenblauw netwerk achterlaten. Deze worden besproken bij de opmaak van het stedelijk beleidsplan Ruimte.

Wandelingen

Ter gelegenheid van de Vlaamse Waterdagen vinden er in Lier nog enkele activiteiten plaats: onder meer een wandeling in de Babbelbeekse Beemden op zondag 19 maart, een Viezebeestjestocht in de Bogerse Plassen op woensdag 22 maart, een wandeling met verhalen over water op zaterdag 25 maart en een wandeling in de Jutse Plassen op zondag 26 maart. Deelnemen is gratis, maar je moet je wel inschrijven.

www.waterdagen.be/activiteiten/waterdag-lier

© Chris Van Rompaey

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lier