© Getty Images

Opgeleid bij Anderlecht, ontdekt door Pep Guardiola en op de radar van Chelsea: dit is kersvers Rode Duivel Roméo Lavia (19)

Roméo Lavia (19) is het witte konijn in de eerste selectie van Domenico Tedesco. Wat moet u weten van de jonge middenvelder? Van Anderlecht via de KDB Cup naar de Premier League: een kennismaking in vijf weetjes.

Pieter-Jan Calcoen

LEES OOK. Tedesco maakt van Lavia Rode Duivel, maar laat Vanaken en Witsel thuis: “Neen, dit is geen einde verhaal voor Axel”

1. Opgeleid bij Anderlecht

Geboren Brusselaar Roméo Lavia is een jeugdproduct van Anderlecht. Als jonge gast start hij bij Woluwe – toen nog een ploeg uit de nationale reeksen met een goede opleiding –, waar Anderlecht hem op zijn acht jaar wegplukt. Daar ontpopt Lavia – een fysieke sterke verdedigende middenvelder met een goede mentaliteit en prima voeten – zich meteen tot één van de grootste talenten op Neerpede. Hij is regelmatig aanvoerder en wordt op jeugdtoernooien af en toe verkozen tot Speler van het Toernooi. Het spreekt dan ook voor zich dat Anderlecht Lavia een profcontract wil geven. Alleen…

2. Door Guardiola ontdekt op KDB Cup

De KDB Cup van 2018. Anderlecht maakt er indruk, Lavia op kop. In de finale tegen AZ Alkmaar, die Anderlecht zal winnen met strafschoppen, is hij één van de beste spelers. Op zaterdag heeft ook Pep Guardiola, eregast op het evenement van Kevin De Bruyne, Lavia opgemerkt. Hij noteert diens naam in zijn boekje en zegt, eenmaal terug in Manchester, dat City er alles aan moet doen om de jongen weg te plukken. In 2020 maakt Lavia effectief de overstap naar de Citizens, wat een enorme klap is voor iedereen die paars-wit lief heeft. “Jammer, iedereen raadde hem aan om nog bij ons te blijven, zelfs de mensen van City, maar die jongen heeft een heel sterk karakter en wilde de sprong wagen”, aldus toenmalig CEO Karel Van Eetvelt. Bij RSCA klinkt het op dat moment al dat Lavia kan doen wat zijn voorgangers als Musonda niet lukte: doorbreken in het buitenland.

Een jonge Lavia bij de jeugd van City.© Getty Images

3. Meteen doorgeschoven bij Man City

Lavia start bij de U18 van Manchester City. Bij zijn leeftijdsgenoten blijkt het evenwel te makkelijk te gaan, waarop de Engelse bazen hem meteen doorschuiven naar de Elite Development Squad. Bij de U23 wordt hij verkozen tot Speler van het Seizoen, waarna Guardiola het plan heeft om Lavia in het daaropvolgende seizoen kansen te geven bij het A-elftal. In 2021 mag hij debuteren tijdens een oefenwedstrijd tegen Blackpool – een 4-1-overwinning. In september draaft hij voor het eerst op tijdens een officiële match, tegen Wycombe. Hij is dan nog steeds maar zeventien. In de maanden die volgen, zal hij af en toe speelminuten krijgen van Guardiola. In de Engelse pers krijgt Lavia goede commentaren. “Hij hielp het spel dicteren en was een echt connectiepunt tussen de aanval en verdediging”, staat te lezen na de partij tegen Wycombe.

21 september 2021: zijn eerste officiële match voor City, tegen Wycombe.© Getty Images

4. Fan van Fernandinho

Een van Lavia’s voorbeelden staat elke dag aan zijn zijde op het trainingsveld van Man City. In een interview met het tijdschrift GOAL onthult de jonge middenvelder dat hij opkijkt naar ploegmaat Fernandinho. “Hij weet wat hij doet, hij loopt niet enkel om te lopen. Hij is het brein van de ploeg. Als je jong bent, wil je lopen – links, rechts …–, maar Fernandinho weet wat hij doet. Hij loopt niet zoveel, hij doet het wel efficiënt. Dat is iets wat ik leer van hem.” Daarnaast noemt hij Sergio Busquets als één van zijn idolen.

Op training bij City met zijn idool Fernandinho.© Manchester City FC via Getty Ima

5. Terugkoopclausule voorzien bij transfer naar Southampton

97 minuten. Zo vaak heeft Lavia gespeeld voor Manchester City wanneer Southampton in 2022 14 miljoen euro voor hem betaalt. City houdt wel een slag om de arm: het voorziet een terugkoopclausule van ruim 46 miljoen euro. Bij een eventuele verkoop strijken ze sowieso twintig procent van de transfersom op. Allemaal signalen dat City in hem gelooft, maar het is te moeilijk om de jonge Belg speelgaranties te geven – vandaar deze constructie. Bij Southampton ontwikkelt Lavia zich meteen tot een meerwaardespeler. Roberto Martinez ziet in hem een eventuele WK-klant, maar een blessure gooit roet in het eten. Het toont wel aan dat Lavia op korte termijn een enorme evolutie doorgemaakt heeft. Dat blijkt ook uit deze selectie voor de Rode Duivels, net als uit de concrete belangstelling van Chelsea: de Londense club houdt Lavia van kortbij in de gaten.

Lavia speelt zich in de kijker bij Southampton.© Getty