Deze foto van Mous Lamrabat is al verwijderd uit de trappenhal.© Patrick De Roo

Geen weet van klachten over vervangen van schilderijen door foto’s in Arenberg

Antwerpen -

Waren er eigenlijk klachten van bezoekers over het vervangen van vier schilderijen door foto’s van Mous Lamrabat in de trappenhal van de Arenbergschouwburg? Arenberg wou op deze vraag niet antwoorden. De Antwerpse ombudsvrouw Karla Blomme wel en zij ontving geen enkele klacht.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Bart De Wever (N-VA): “Door het oude te vervangen door het nieuwe trap je mensen op hun ziel”

De Arenbergschouwburg stelde in november vorig jaar onder meer de vernieuwde trappenhal voor. De meest opvallende ingreep was het verwijderen van vier schilderijen. In hun plaats kwamen foto’s van de gerenommeerde fotograaf Lamrabat. Die foto’s moeten nu weer verdwijnen uit de trappenhal om er terug de oorspronkelijke schilderijen te kunnen bevestigen. Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA ) en schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) was het verwijderen van de schilderijen een voorbeeld van cancel en wokeculture.

“Wat je niet moet doen, is het oude weghalen en vervangen door iets nieuw, want dan trap je mensen op hun ziel”, zei De Wever in het Play4-programma De Tafel van Vier. “Het gevolg is dat je geen begrip creëert voor het nieuwe, maar eerder onbegrip.”

De foto’s hangen er ondertussen ruim vier maanden. Dat mensen nu op hun ziel zijn getrapt, lijkt nog mee te vallen. Bij de Arenbergschouwburg wensten ze niet te reageren op de vraag naar het aantal klachten. De Antwerpse ombudsvrouw Karla Blomme zegt de afgelopen maanden hierover geen enkele klacht te hebben ontvangen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bart De Wever Antwerpen