De leerlingen van de Stedelijke Basisschool gingen enthousiast aan het planten in de modder.© BERT DE DEKEN

Turnhout is eerste minibos rijker: “Volgende wordt gesponsord door inwoners”

Turnhout -

Aan het einde van de Beemdenstraat hebben leerlingen van de Stedelijke Basisschool het eerste Turnhoutse minibos aangeplant. Dat biedt dezelfde voordelen als een gewoon bos maar groeit tien keer sneller.

Wouter Adriaensen

Eerst was de ondergrond bevroren en daarna omgetoverd in een moeras. Maar derde keer, goede keer: onder een stralende voorjaarszon staken de leerlingen van de tweede graad van de Stedelijke Basisschool in de nabijgelegen Parkwijk de handen uit de mouwen. Ze stoppen inheemse bomen in een stuk grond in de vorm van de letter T, een verwijzing naar Turnhout maar ook naar hogeschool Thomas More.

“Het idee voor de minibossen is gelanceerd door onze studenten”, vertelt Hilde Vandenhoudt van ICE Cube, de ondernemershub van Thomas More. “Het concept is overgewaaid uit Japan. Een minibos is niet groter dan een tennisveld maar op die 200 vierkante meter worden wel zeshonderd bomen dicht op elkaar geplant. Daardoor heb je op twintig jaar tijd een volwaardig bos in plaats van tweehonderd jaar.” Net als een ‘gewoon’ bos zorgt een minibos voor de opvang van koolstof, de productie van zuurstof, de filtering van fijn stof, een grotere biodiversiteit en bescherming tegen overstromingen en hittegolven.

Ploeteren in de modder

Thomas More kreeg een stuk grond ter beschikking van Stad Turnhout en vroeg de leerlingen van de Parkwijkschool om te helpen met de aanplanting. “Natuurlijk waren de kinderen enthousiast, niets leuker dan ploeteren in de modder”, lacht Juf Sarah van het derde leerjaar. “In de lessen gaan we de groei van het bos verder opvolgen. Dit is dus een mooi voorbeeld van ervaringsgericht onderwijs.”

Niet alleen schepenen voor Wegen- en Groenbeheer Marc Boogers (Groen) en voor Milieu, Energie en Duurzaamheid Astrid Wittebolle (Groen), ook enkele buurtbewoners hielpen de kinderen. “Ik kan het nieuwe bos vanuit mijn slaapkamerraam zien”, aldus Marleen. “Het is een goed idee, liever een bos dan een windmolen.” Rik toont enige scepsis. “Het is hier zeker welkom maar ik twijfel of dit veel verschil gaat maken voor de biodiversiteit. Bovendien zag dit plein er toch al groen uit?”

Het eerste Turnhoutse minibos werd gefinancierd door de stichting Be Planet. “Voor de volgende rekenen we op de inwoners van Turnhout”, zegt Hilde Vandenhoudt. “Zij kunnen vanaf 5 euro sponsoren. Voor 30 euro heb je een vierkante meter, goed voor drie bomen.”

Volgens Hilde Vandenhoudt van Thomas More biedt een minibos dezelfde voordelen als een groot bos maar groeit het tien keer sneller.© BERT DE DEKEN

© BERT DE DEKEN

© BERT DE DEKEN

© BERT DE DEKEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners