Sabina Vandewijer van Landelijke Toekomst komt al lang op voor de belangen van de lokale landbouwer.© rr

Infoavond Europa en lokale landbouw: “Iedereen welkom: boeren, burgers en burgemeesters”

Essen, Wuustwezel -

Tom Vandenkendelaere, Europees Parlementslid (CD&V) en Jurgen Tack van de European Landowners Organisation spreken maandagavond 20 maart om 20u in zaal Rex de lokale landbouwers toe. De infoavond ‘Wat verwacht Europa van lokale landbouwers?’ is een initiatief van Landelijke Toekomst en Boerenbond Bedrijfsgilde Essen.

“We zochten informatie rond de kandidatuur van Grenspark Kalmthoutse Heide als Nationaal Park. Zo kwamen we in contact met Tom Vandenkendelaere en Jurgen Tack”, vertelt Sabina Vandeweyer van Landelijke Toekomst. “Vanuit hun werkervaring kunnen ze duidelijk schetsen wat Europa verwacht van lokale landbouwers. Welke dossiers liggen er nu en de komende jaren op tafel en hebben impact op onze gronden en bedrijfsvoering?”

Dat de materie in heel Vlaanderen actueel is, bewijst het feit dat Sabina al vragen ontving van landbouwers uit Limburg en Oost- en West-Vlaanderen. “Voor ons is iedereen welkom. Boeren, burgers en burgemeesters”, lacht Sabina. 

Tom Vandenkendelaere, Europees Parlementslid (CD&V), schetst de Europese context.© rr

Impact natuurdoelen op landbouw

“Vlaanderen en Nederland hebben een stikstofakkoord, maar hoe voorkomen we in de toekomst nog eens dergelijke ingrijpende gevolgen van Europese wetgeving? Wat houden pesticidereductie en een natuurherstelwet volgens Europa in?”, vraagt Sabina zich af. Vragen voor de Europees parlementariër.

Jurgen Tack heeft het dan over de natuurdoelen die ELO haalbaar acht en wat de impact op de landbouw is. Koen Lommelen van de Boerenbond geeft aansluitend een update van het dossier rond het Nationaal Park. Hij legt uit welke weg de kandidatuur van Grenspark Kalmthoutse Heide nog af te leggen heeft.

Een vertegenwoordiger van Landelijke Toekomst sluit de avond af met een korte update van bekende dossiers uit de regio, zoals de natuurdoelen in gebieden als De Nieuwe Rand, Maatjes en het Marum. “Natuurliefhebbers willen bijvoorbeeld meer watervogels aantrekken, maar dat kan ook de landbouwactiviteiten in de omgeving beïnvloeden”, benadrukt Vandeweyer.

Breed informeren

“Als lokale afdeling van de Boerenbond, Bedrijfsgilde Essen, is het belangrijk de hele landbouwsector zo breed mogelijk te informeren. Deze sprekers lichten de visie toe vanuit Europa, maar landbouwers uit onze regio krijgen ook te maken met de gevolgen van Europese beslissingen. Zij kunnen na de toelichting vragen stellen”, pikt voorzitter Hans Peeters in.

De infoavond ‘Wat verwacht Europa van lokale landbouwers? vindt plaats op 20 maart in GC Rex, Spoorwegstraat 11 in Essen. De deuren openen om 20u, de sprekers starten stipt om 20.30u.

  (Elke Lamens)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners