De eerste avontuurlijke uitdagingen zijn al opgebouwd.© jdw

Omgeving vijver wordt avontuurlijke speelplek met visponton voor rolstoelgebruikers

Weerde -

De omgeving van de Weerdse vijver aan de Galgenberg wordt avontuurlijker en aantrekkelijker voor jongeren, wandelaars én rolstoelgebruikers. De werken die nu van start gaan, moeten tegen de zomer klaar zijn.

Juliaan Deleebeeck

Het project is een samenwerking tussen het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos, Regionaal Landschap Brabantse Kouters, Regionaal Landschap Rivierenland, het strategisch project Open Ruimte In en Om Mechelen en de gemeente Zemst.

De vroegere parking wordt een natuurlijk speelterrein met zogenaamde ruigtes en speelheuvels met daartussen ruimte voor water, stappaaltjes, speelstammen en een klein verstopbosje. De Chiromeisjes en -jongens van Weerde spuiden ideeën voor de aanleg van het speelterrein.

In één beweging krijgt ook de mountainbikeroute, die langs het speelterrein loopt, enkele heuvels, die van de rest van het speelterrein gescheiden worden door een struikenbos.

Ideaal voor gezinsuitstap

De wandeling rond de Weerdse Vijver wordt een kinderwandellus met een Samen op Pad-label. Op vijf plaatsen komen er houten speel- en balanceerelementen. De route is 1,6 km lang, ideaal voor een gezinsuitstap. Aan de start verwelkomt een karper de jonge avonturiers.

“De toegang aan de kant van het voetbalterrein wordt rolstoelvriendelijk”, zegt Tom Vermijlen van het Agentschap Natuur en Bos. “De hellingsgraad van het pad wordt daarvoor aangepast. Er komt ook een visponton voor rolstoelgebruikers. Zo kan iedereen gebruikmaken van dit stukje toegankelijke groen. Aan die ingang zijn daarvoor eerder al nieuwe parkeerplaatsen aangelegd.”

Na de zomer speelklaar

Voor de speelinfrastructuur worden lokale grond en duurzaam hout gebruikt. Natuur en Bos investeert 100.000 euro in de realisatie van het project. De werken zullen na de zomer klaar zijn. Zo krijgen de planten de tijd om stevig te verankeren en te groeien. Ook de speelinfrastructuur krijgt eerst nog een keuring. Zo lang worden alle zones afgeschermd met werfhekken en linten.

Tijdens de werken blijven twee van de drie ingangen toegankelijk.

Recente werfinfo vind je op www.natuurenbos.be/weerdsevijver.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners