© BELGA

Gestaakte wedstrijd tussen Charleroi en KV Mechelen moet herspeeld worden, Malinwa mogelijk nog in beroep

Het stopgezette duel tussen Charleroi en KV Mechelen van 12 november moet vanaf minuut 1 achter gesloten deuren herspeeld worden. Tot dit opvallende besluit kwam de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal (KBVB). Charleroi moet verder een boete van 10.000 euro betalen en een bijkomende match zonder publiek afwerken.

Jan Boterberg legde op zaterdag 12 november de wedstrijd tussen Charleroi en KV Mechelen in minuut 67 na drie onderbrekingen definitief stil. Oorzaak hiervoor waren de vuurpijlen en tennisballen die een deel van de thuissporters, uit onvrede met het beleid, op het veld hadden gegooid. Een 0-5 voor Malinwa, dat eigenlijk 1-0 in het krijt stond, leek in de maak. De Mechelaars vierden de onverwachte driepunter met de meegereisde aanhang.

Waarom het vier maanden later toch niet tot een forfaitnederlaag komt, is volgens de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal te wijten aan een procedurefout. De DRP oordeelde dat scheidsrechter Boterberg artikel B6.55. uit het bondsreglement – zijnde het artikel met de drie fases die moeten doorlopen worden alvorens de match mag worden beëindigd voor de tijdsduur van 90 minuten – niet correct toepaste. Na de tweede onderbreking liet Boterberg de politiediensten en wedstrijdorganisatie al weten dat, indien er zich een derde incident zou voordoen, met name een nieuw voorwerp op het veld zou worden gegooid, hij de wedstrijd onmiddellijk zou staken. Dit is niet volgens de letter van het reglement, vond de DRP, aangezien dit overleg diende plaats te vinden bij de derde fase.

De scheidsrechter liep dus op de feiten vooruit, waardoor een forfaitscore als sanctie niet kan. In het Mechelse kamp vinden ze echter dat de DRP de geest van het reglement moest volgen. De Kakkers beraden zich over eventuele verdere juridische stappen. De kans is reëel dat KV in beroep gaat.

Strijd om de Europe play-offs

Indien Charleroi en KV Mechelen effectief opnieuw de degens kruisen, kunnen de Zebra’s een extra gooi doen naar de Europe play-offs. Felice Mazzu en zijn team staan momenteel op twee punten van de achtste plaats. Voor KV lijkt de achterstand, zelfs met drie bonuspunten, te groot om nog mee te doen voor de play-offs. Voorts zijn de degradatiezorgen, met een voorsprong van negen punten op het nummer zestien KV Oostende, van de baan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© BELGA

MEER OVER KV Mechelen