Tommy Maes

Studenten Creative Media Management volgen audiolessen in Galaxy Studios

Mol, Leuven -

120 studenten Creative Media Management aan de UCLL in Leuven volgen tweewekelijks lessen Audio in de vermaarde Galaxy Studios in Mol. Ervaren geluidsspecialisten leren hen er de kneepjes van het vak, zodat ze met de opgedane kennis en vaardigheden zelf een podcast kunnen maken volgens de regels van de kunst.

Het gonst van de bedrijvigheid op vrijdagvoormiddag in de Galaxy Studios in Mol. Een zestigtal studenten Creative Media Management van UCLL in Leuven volgt er drie lessen waarbij telkens een ander aspect van audio aan bod komt. Daarvoor worden de leerlingen in groepjes verdeeld die telkens doorschuiven naar een volgende les. Een van de lessen behandelt bijvoorbeeld geluidseffecten zoals galm, reverb en echo.

“Het is heel boeiend om te horen welke effecten je kan toevoegen aan je geluid”, vertellen studenten Ann-Sophie, Wendy, Emilie, Anaïs en Saffiatu. “Dat we deze lessen kunnen bijwonen in deze professionele studio en dat ze gegeven worden door mensen met ervaring in de sector is natuurlijk een pluspunt. Voorlopig gaat het nog om demonstraties, maar binnenkort gaan we ook zelf aan de slag met apparatuur van de school. Zo moeten we als eindopdracht met een groep een podcast maken over een bepaald muziekgenre, waarbij we onder meer twee relevante mensen moeten interviewen.”

Studenten Ann-Sophie, Wendy, Emilie, Anaïs en Saffiatu.© Tommy Maes

Emilie mocht zelf al proefkonijn spelen tijdens de les. “Mijn stem werd opgenomen en nadien voegde de lesgever aan de opname enkele geluidseffecten toe”, vertelt ze. “Het is heel raar om jezelf als robot of met een piepstemmetje te horen. Het is ook tof dat de lesgevers zelf vanuit hun eigen vakervaring voorbeelden kunnen geven en zo laten horen wat er allemaal mogelijk is op het vlak van geluidsopnames.”

Tijdens een andere les komen verschillende microfoons aan bod. Daarbij legt een ervaren sound engineer uit welke microfoon je het best gebruikt in bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld wanneer je meerdere mensen tegelijk moet interviewen. Bij de derde les wordt uitgelegd hoe je een geluidsopname verder perfectioneert door onvolmaaktheden weg te werken.

Tijdens deze les komen verschillende microfoons aan bod.© Tommy Maes

Na de middag volgt een andere groep studenten dezelfde lessen. In totaal gaat het dus om 120 studenten Creative Media Management aan de UCLL in Leuven. “Het is een gloednieuwe studierichting, eigenlijk een keuzetraject binnen de opleiding Bedrijfsmanagement”, verklaart Dave Seré, UCLL-lector en coördinator van de studierichting.

“In deze studierichting leren de studenten niet alleen hoe je een marketingstrategie of een businessplan moet opstellen, maar ook hoe je die zaken vertaalt naar unieke mediacontent. Deze opleiding vormt eigenlijk de perfecte schakel tussen het zakelijke gedeelte en het creatieve proces. Dat heeft het grote voordeel dat onze afgestudeerde studenten niet alleen weten hoe je bijvoorbeeld een podcast of een Tiktok-filmpje volgens de regels van de kunst maakt, maar ook hoeveel het kost om het te maken. Voor de lessen audio zijn de Galaxy Studios uiteraard de ideale locatie. De lessen hier, vinden om de twee weken een halve dag plaats.”

“We beschikken in de studio uiteraard over de nodige faciliteiten voor deze lessen, maar daarnaast ook over de geknipte specialisten op het vlak van audio”, zegt Wilfried Van Baelen, CEO van Galaxy Studios. “De lesgevers zijn allen topspecialisten in het vak. Het gaat zowel om werknemers als voormalige werknemers van Galaxy Studios die hun kennis en vaardigheden heel goed kunnen overbrengen aan de studenten.”

  (Tommy Maes )

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners