Wielrenster Yoica figureert in een tv-spotje dat vanaf volgende week te zien is.© if

Wielrenster Yoica (29) is weer thuis, 10 maanden na ongeval waarbij ze voet verloor: “Binnenkort kruip ik weer op de fiets”

De Klinge -

Een fietsrit op 19 april gooide het leven van Yoica De Kock (29 uit De Klinge overhoop. Ze verloor haar linkeronderbeen bij een zwaar verkeersongeval met een vrachtwagen. Vandaag, na tien maanden revalideren, is Yoica weer thuis en probeert ze de draad van het leven weer op te pikken. En dat doet ze met glans, want vanaf volgende week 20 maart is ze te zien in een reclamespot op tv. “Mijn rolstoel? Die staat gewoon in het tuinhuis.”

Pieter Van Hecke

Het ongeval in april vorig jaar liet een diepe indruk na op de Klingse jonge vrouw. Ze verloor niet alleen haar linkervoet, de nasleep van het ongeval zorgde ook voor hoogoplopende kosten. Yoica moest onder meer op zoek naar een nieuwe auto. “Mijn handgeschakelde wagen kan ik niet meer gebruiken. Die heb ik ondertussen moeten verkopen”, vertelt ze.

En dus moest ze op zoek naar een nieuwe wagen met automatische versnellingsbak. Daardoor kwam ze in contact met autosupermarkt Cardoen. CEO van Cardoen Ivo Willems was zo aangegrepen door haar verhaal dat hij besloot met Yoica in zee te gaan. “Haar positivisme vonden wij enorm bewonderenswaardig. Het inspireerde ons voor een nieuwe campagne en tv-spot”, vertelt CEO Ivo. “Ze wilde daar zelf ook graag in meespelen om te tonen wat ze wél allemaal kan. We stellen haar ook een wagen ter beschikking voor minstens zes maanden. Zo is ze zelf weer mobiel.”

(Lees verder onder de foto’s)

© rr

Yoica (foto) kreeg een wagen ter beschikking van Cardoen.© rr

De CEO benadrukt met deze samenwerking ook het belang van een inclusieve bedrijfscultuur. “We werken al jaren samen met REVA, een organisatie die mensen met een beperking helpt om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt”, laat hij optekenen. “Dit geldt ook voor onze klanten. Wie een auto zoekt, vindt wat die zoekt bij Cardoen. Ook mensen met een beperking.”

LEES OOK. Wielrenster Yoica (28) verloor haar voet maar wil zo snel mogelijk weer op de fiets: “In mei hoop ik eerste wedstrijd te rijden”

“Ik was enorm gecharmeerd door het aanbod van Cardoen. Door te figureren in hun reclamespot ben ik blij dat ik voor hen iets kan terug doen. De draaidagen zijn ondertussen al achter de rug en vanaf 20 maart zal de spot op televisie te zien zijn”, vertelt Yoica. “Het geeft me energie om te blijven werken aan mijn doelen zoals weer kunnen fietsen.”

Sportprothese

Yoica is na tien maanden revalidatie weer thuis. Ze kan ondertussen weer zelfstandig stappen en ze probeert de draad van het dagelijks leven weer op te pikken. Ze verliest ook haar ultieme droom om weer te gaan wielrennen niet uit het oog. “Fietsen op een citybike lukt al. Maar om weer op hoog niveau te kunnen wielrennen heb ik een nieuwe koersfiets en sportprothese nodig. Hier is momenteel geen budget voor”, vertelt ze. “Ik geniet nu vooral van uitstapjes met vrienden en wandelingen met mijn hond. Ik kan al twee kilometer zelfstandig wandelen”, zegt ze trots. “Mijn gehate rolstoel staat al opgeborgen in het tuinhuis.” 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER