Dirk Pollet en Jan Carsau, twee Vrienden van de Fotografie, bij een muur die illustreert hoe rijk en divers het verenigingsleven in Schilde wel is. Het is even zoeken naar hun eigen affiche.© JAA

Vrienden van de Fotografie bestaan 15 jaar maar zijn niet eergierig: “Focus op andere verenigingen”

Schilde -

De Vrienden van de Fotografie (VvdF) zijn vijftien jaar gepassioneerd bezig met fotografie. Je zou denken dat ze de lens dan voor één keer op zichzelf zouden richten, maar kijk: Jan Carsau, Dirk Pollet en andere Vrienden zetten 29 andere verenigingen in de kijker tijdens hun jubileumtentoonstelling. Het is de apotheose van een ambitieus project documentaire fotografie dat een volledig jaar in beslag genomen heeft.

Jan Auman

“Schilde heeft gelukkig een rijk verenigingsleven. We hebben ze alle vijftig aangeschreven. 29 waren graag bereid om zich te laten volgen door één van onze 24 deelnemende fotografen, voor en achter de schermen. We moesten niet aandringen. In de meeste gevallen werd de rode loper uitgerold”, legt Dirk Pollet (67) , voorzitter van de VvdF, het concept uit van Verenigingen in de kijker.

Schaakmat bij schaakkring Boris Spassky. Eén van de beelden van Dirk Pollet, te zien op de expo Verenigingen in de Kijker© VvdF Schilde

Schermkring

Luc Schepers trok op met FC Alberta. Guy Reynders vergezelde de aparte seniorenclub Ummagumma tijdens haar vele activiteiten, dook onder bij hengelclub De Zonnebaars en trapte een eind mee met wielertoeristenclub De Spildoren. Jan Carsau waagde onder meer zijn hachje bij de eerbiedwaardige Schermkring Lafayette. Voorzitter Dirk Pollet schoof mee aan tafel bij de leden van schaakkring Boris Spassky en smashte raak met Volleybalclub VOS.

“Niet zomaar eenmalig. We trokken geregeld op met onze ‘onderwerpen’”, vertelt Jan over zijn documentaire reeksen. Het was een hele opdracht om uit die lange reeksen van foto’s een selectie te maken per vereniging. Een teaser is al enkele weken te bewonderen in de gangen van Werf 44, maar dit weekend trekken we alle registers open en tonen we de volledige reeksen van alle verenigingen. Het geeft toch wel een aparte kijk op hun werking.”

Een koor van Ummagumma. Eén van de toehoorders was fotograaf Guy Reynders.© VvdF Schilde

Ambassadeurs

De Vrienden van de Fotografie tonen zich meer dan ooit ambassadeurs van het socio-culturele en sportieve Schilde. “Met plezier”, zegt Dirk Pollet. “We stonden er zelf van te kijken wat er hier allemaal te beleven valt, als actief deelnemer/beoefenaar of kijker langs de lijn. De verenigingen zelf zijn zelf benieuwd en wat blij dat ze na de expo mogen beschikken over alle beeldmateriaal voor eigen gebruik.”

Intussen zijn de Vrienden alweer gefocust op een volgend project, waarvoor ze de gemeente- en zelfs de landsgrenzen overtrekken: avond- en nachtfotografie in Rotterdam. (jaa)

Expo ‘Verenigingen in Beeld‘, Werf 44 op de Schoolstraat 44 op vrijdagavond 17 maart, zaterdag 18 maart 11-18 uur en zondag 19 maart van 10-18 uur. De inkom is gratis. Na het bekijken van de foto’s kan je genieten van een drankje en/of een pannenkoek in de gezellige fotobar. www.vvdf.be

Even de foto’s goed hangen in Werf44.© Werf44

De teaser in de gangen van het gemeenschapscentrum.© Werf44

WTC De Spildoren door Guy Reynders.© VvdF Schilde

Hengelclub De Zonnebaars door Guy Reynders.© VvdF Schilde

Schermkring Lafayette door Jan Carsau© VvdF Schilde

Ferm Schilde door Greet Van Thielen.© VvdF Schilde

Rugbyclub Diabolos door Jan Dilles.© VvdF Schilde

Turning Point Balletschool door Marc Ververs.© VvdF Schilde

FC Alberta door Luc Schepers.© VvdF Schilde

Turnkring Rust Roes door Marc Ververs.© VvdF Schilde

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners