© RTV

Ook Vorselaar heeft voortaan een Groenplaats: “Straks volgt nog een parcours voor freerunning”

Vorselaar -

Met een paaseierenzoektocht, volksdansen, een picknick en een voetbalmatch tegen leerkrachten hebben de leerlingen van het Kardinaal van Roey-instituut uit Vorselaar hun nieuwe groene speelplaats feestelijk in gebruik genomen. Over de naam van de speelplaats mocht de jeugd mee beslissen. Het is De Groenplaats geworden.

Marc Peeters

Daar waar zich ooit op het domein van het Kardinaal van Roey-instituut een eindeloze vlakte van betontegels uitstrekte, ligt nu een groene oase. Met uit uitbreken van de dals schoot de school enige tijd geleden alvast een hoofdvogel af tijdens het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. “Achter de schermen is er de afgelopen twee jaar druk gewerkt aan de vergroening van het speelplein”, weet algemeen directeur Birgit Mylle.

Een gezellige picknick op de groene speelplaats.© Marc Peeters

“Naast een enthousiaste werkgroep groene leraren waren de leerlingen daarbij de belangrijkste partners. Tijdens sprokkelmomenten konden zij hun ideeën voor een groenere speelplaats verzamelen en kenbaar maken. Verder kon de school ook een beroep doen op MOS Vlaanderen. Deze organisatie helpt directies om van hun school een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving te maken. Ook het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete werkte mee en gaf advies over onder meer de aanleg en de keuze van planten en bomen.”

Blikvangers op De Groenplaats zijn het multifunctionele sportveldje, het kronkelende wandelpad, de wadi en een glooiing in het landschap die bedoeld is om het regenwater langer vast te houden. En de werkzaamheden gaan zelfs nog verder. “Er volgt dit jaar nog een parcours voor freerunning uit natuurlijke materialen en er komt extra verticaal groen”, verklapt directeur Mylle.

Op de Groenplaats komen nog extra groene elementen.© Marc Peeters

“We gaan concreet aan de slag met voorstellen van onze leerlingen en personeelsleden. Per schooljaar willen we in bepaalde vakken een zone laten uitdenken en realiseren. Op die manier groeit onze speelplaats organisch. Zones die nog niet zijn aangelegd, zaaien we voorlopig in met wilde bloemen.”

De keuze voor Groenplaats staat aangegeven op een bordje. “We hopen vooral dat met de aanleg van deze natuurlijke speelplaats de middagpauze van onze leerlingen aangenamer kan gemaakt worden”, zegt de directie. En ja, ook in het Kardinaal van Roey-instituut ligt er wat meer zand in de gangen dat aan de schoenen van de leerlingen die de groene speelplaats hebben bezocht, is bleef kleven. “Maar dat weegt niet op tegen de voordelen van een groene speelplaats.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners