Gezondheid
Oudere sterft aan overdosis vitamine D, toxicoloog waarschuwt: “Je kan het niet merken aan iemands gedrag, dat is gevaarlijk”
Onlangs is een overlijden gemeld van een oudere die overmatig veel vitamine D had binnengekregen. Dat zegt het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG.
“De persoon had gedurende twee maanden dagelijks een hooggedoseerde vitamine D-capsule ingenomen, terwijl een maandelijkse toediening was voorgeschreven”, stelt het FAGG. “De patiënt werd apathisch en is overleden.”
Een bloedonderzoek bevestigde dat de patiënt te veel vitamine D in het lijf had. Behalve de hoge leeftijd zou de overledene geen andere gezondheidsrisico’s hebben gehad.
Gevaarlijk bij hoge inname
Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) stuurt nu een duidelijke waarschuwing uit. “Er bestaan veel geneesmiddelen en voedingssupplementen op basis van vitamine D en ze worden vaak in verschillende doseringen aangeboden. Supplementen met hoge concentraties kunnen makkelijk tot intoxicatie leiden wanneer er fouten in de dosering worden gemaakt.”
Ook het Federaal Agentschap Voor Voedselveiligheid (FAVV) waarschuwt dat specialiteiten met een hoge concentratie aan vitamine D of vitamine D-derivaten gevaarlijk kunnen zijn bij een te hoge inname. “Het is absoluut noodzakelijk om de doseringsaanbevelingen op te volgen”, klinkt het.
Vetoplosbaar
“Het is vrij uitzonderlijk dat vitamine D gelinkt kan worden aan een overlijden”, zegt toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven), die de casus niet kent. “Maar vitamine D kan inderdaad gevaarlijk zijn. Krijg je er te veel van binnen, dan verstoort die de calciumconcentratie in het bloed. Dat belast het hart en kan leiden tot hartritmestoornissen, die deze persoon fataal zouden kunnen zijn geweest.”
Een extra risico van vitamine D is dat de stof niet ‘psychotroop’ werkt, zegt Tytgat. “Vitamine D werkt niet in op de hersenen, zoals drugs of bepaalde geneesmiddelen. Je zal een overdosis dus niet merken aan iemands gedrag. Wel leidt vitamine D uiteindelijk tot minder eetlust, braken en anorexia.”
Vitamine D is vetoplosbaar, en dat is een risico. “Vitamine C is wateroplosbaar en plas je zo mee uit. Daar heb je niet makkelijk een overdosis van. Anders is het met de vetoplosbare vitaminen, zoals vitamine A, D, E en K. Vitaminesupplementen zijn makkelijk te verkrijgen bij de drogist. Maar het is zeker uitkijken met de dosering. Heb je klachten, ga dan naar de huisarts en vermeld welke middelen je neemt. Met een eenvoudige bloedtest kan die je waarden nakijken.”
Hoofdpunten
MEER OVER
Gevechten gemeld in Russisch dorp nabij grens met Oekraïne
In een Russisch dorp aan de grens met Oekraïne wordt zondag gevochten, zegt Vjatsjeslav Gladkov, …
Helikopter en Jupiler Pro League-trofee klaar om te vertrekken naar nieuwe landskampioen
De helikopter met de Jupiler Pro League-trofee staat klaar in Lint om de trofee te vervoeren die …
Tachtig mensen staken grensrivier over van Turkije naar Griekenland
Zowat tachtig mensen hebben zondag de grensrivier Evros overgestoken van Turkije naar …
LIVE GENK-ANTWERP. Eindelijk voetbal: kan de Great Old met een zege de titel pakken?
Antwerp FC heeft nog altijd alles in eigen handen. Zondag winnen tegen Genk en de titel is …