Verharding vervangen door groen, dat is het doel van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen.© Bart Van den Langenbergh

Sint-Katelijne-Waver doet mee aan Vlaams kampioenschap Tegelwippen: “Verharding vervangen door groen”

Sint-Katelijne-Waver -

Net als meer dan 130 andere steden en gemeenten neemt ook Sint-Katelijne-Waver deel aan het Vlaams kampioenschap Tegelwippen. Dat is een initiatief om lokale besturen en inwoners aan te moedigen om zo veel mogelijk te ontharden. Het Katelijns gemeentebestuur ondersteunt haar inwoners met big bags en een gratis ophaaldienst.

Stijn Van de Sande

Het Tegelwippen komt overgewaaid uit Nederland en heeft als doel om zo veel mogelijk tegels of andere verharding uit te breken en te vervangen door groen. 134 Vlaamse lokale betsuren schreven zich in en ook de gemeente Sint-Katelijne-Waver doet mee. “Want als we in de toekomst beter bestand willen zijn tegen de gevolgen van de klimaatverandering, is het belangrijk dat regenwater goed in de bodem infiltreert. De enorme oppervlaktes verharding die Vlaanderen rijk is, bemoeilijken dat”, zegt schepen van Omgeving Bart de Boeck (N-VA).

“Inwoners, verenigingen of bedrijven, we roepen iedereen op om deel te nemen aan het Vlaams kampioenschap Tegelwippen”, aldus De Boeck. “Wie deelneemt, geniet daarbij onze volle steun. Als gemeentebestuur bieden we namelijk gratis big bags aan om de uitgebroken verharding op te ruimen. Beton, asfalt, klinkers, kiezels of kunstgras, alle soorten verharding mogen tijdens het kampioenschap worden uitgebroken. Onze werkmannen komen de gevulde zakken nadien gratis ophalen.”

Prijzen

Aan de deelnemers wordt gevraagd om foto’s van hun onthardingsacties in te sturen. Iedere maand is er een prijs voor de leukste inzending. Ook de best scorende steden en gemeenten vallen in de prijzen. “De vrijgekomen ruimte kan je invullen zoals je zelf wil. Dat kan met planten, een kleurrijk bloemenperk of een moestuin. Op de website van het VK Tegelwippen zijn er heel wat leuke en creatieve voorbeelden te vinden.”

Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen vindt plaats van 21 maart tot en met 31 oktober.

www.sintkatelijnewaver.be/vk-tegelwippen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners