Hof Mertens staat al jaren in de steigers: ‘ Vlaams Belang vraagt respect voor Ekers erfgoed

Ekeren -

De sloop van het Hof Van Delft (voormalige Sint-Lucaskliniek) in Ekeren-Donk zette het Vlaams Belang ertoe aan om aandacht te vragen voor het Hof Mertens in het centrum van Ekeren. Dat gebouw staat al jaren te verkommeren. Vrijdagochtend werd een spandoek met de tekst ‘Bescherm ons Ekers erfgoed’ aan het stellingen opgehangen.

Hof Mertens dateert van 1894 en is Ekers erfgoed.© mawo

AG Vespa, het vastgoedbedrijf van de stad, verkocht het Hof Mertens in 2015 aan een immobiliënkantoor. Sindsdien staat het gebouw te verkommeren. Het Hof Mertens dateert van 1894 en is een realisatie van architect H. Blomme, die ook samen met zijn broer het Hof van Delft tekende. Het Hof Mertens staat pal in het centrum van Ekeren tegenover de Sint-Lambertuskerk. Het toenmalig gemeentebestuur kocht in 1920 het kasteeltje, ook de ‘Gulden Poort’ genoemd om er het gemeentehuis in te vestigen. In 1930 verhuisde de gemeentelijke diensten naar kasteel Veltwijck en kreeg het Hof Mertens een nieuwe bestemming. Het gebouw fungeerde van 1930 tot 1970 als vredegerecht en van 1972 tot 2014 als politiecommissariaat.

Filip Dewinter houdt in de Antwerpse gemeenteraad de druk op de ketel, wat Hof Mertens betreft.© mawo

Het stadsbestuur wist niet goed wat met het gebouw aan te vangen. AG Vespa verkocht het uiteindelijk aan een private eigenaar. Toenmalige VB-gemeenteraadslid Wim Van Osselaer bedong dat in de overeenkomst werd vermeld dat de koper het gebouw binnen de vijf jaar moet renoveren. “Alhoewel die termijn al meer dan twee jaar verstreken is, werd het kasteeltje nog steeds niet gerenoveerd. Wel staat het al een hele tijd in de stellingen”, zegt Van Osselaer. “De voorbije jaren hebben wij het dossier van kortbij opgevolgd en herhaaldelijk bij AG Vespa geïnformeerd naar de reden van het uitblijven van de afgesproken renovatie”, zegt districtsraadslid Kurt Van Noten.

Hof Mertens staat al jaren in de steigers, een schandvlek in het centrum van Ekeren, meent het Vlaams Belang.© mawo

“Wij vrezen dat het gebouw dezelfde weg opgaat dan het Hof van Delft”, zegt gemeenteraadslid Filip Dewinter. “Het Vlaams Belang Ekeren wil niet dat het stadsbestuur enkel maar oog heeft voor het erfgoed in de binnenstad. We zullen dan ook de druk op de ketel verhogen. Indien de private eigenaar niet kan of wil renoveren, moet het stadsbestuur desnoods het Hof Mertens opnieuw zelf terug aankopen”, weet Van Noten. “Volgens de laatste informatie zou de eigenaar het pand na een minimale investering opnieuw willen verkopen om zo een hogere prijs te verkrijgen dan diegene die hij zelf betaalde”, besluit Van Noten.  

Ook districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA) maakt zicht zorgen. “Wij houden contact met de eigenaar en kijken met argusogen naar wat volgt.”   (mawo)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV