© RTV

Hoe ziet de voet van ‘den berg’ er later uit? “Van gouden kruispunt naar gouden plein”

Heist-op-den-Berg -

Het gouden kruispunt aan de voet van ‘den berg’ van Heist-op-den-Berg gaat er op termijn mogelijk helemaal anders uitzien. De gemeente vraagt nu aan de inwoners om mee na te denken hoe het gouden kruispunt een nog aangenamer gouden plein kan worden.

Bert Provoost

Het vijfarmige kruispunt verbindt de Leopoldlei, Bergstraat, Frans Coeckelbergsstraat, Bergop en Oude Godstraat met elkaar. “Het gouden kruispunt is een begrip voor elke Heistenaar”, bevestigt schepen van Ruimtelijke Ordening Sarah Wouters (Groen). “Het is de belangrijkste verbindings- en ontmoetingsplek midden in het centrum van Heist-op-den-Berg. Ook omdat het de plaats is waar de handelsas van de Bergstraat start en waar de academie, het cursuscentrum en tal van horecazaken zich bevinden.”

LEES OOK. In het spoor van de zwaan: 10.000 stappen in Heist-op-den-Berg

“Naar aanleiding van geplande riolerings- en wegvernieuwingswerken in de Oude Godstraat en enkele aangrenzende zijstraten, grijpen we de kans om de inrichting en de bestemming van de Oude Godstraat en het gouden kruispunt onder de loep te nemen, samen met de inwoners”, zegt schepen van Openbare Werken David Geerts (PRO Heist).

Met het project wil het bestuur naar eigen zeggen de verblijfs- en belevingskwaliteit van de zone maximaliseren, met focus op bereikbaarheid, verkeersveiligheid en toegankelijkheid. Het project wordt ingedeeld in drie grote thema’s: de Oude Godstraat met academie en cursuscentrum zet in op stappers en trappers, van gouden kruispunt naar gouden plein aan de voet van de berg en een betere centrumbeleving door een optimale bereikbaarheid.

Levendig plein

In de duiding bij het project staan al enkele mogelijke uitgangspunten. “Zowel de academie als het cursuscentrum zijn publieke gebouwen die een grote impact hebben op de Oude Godstraat. De voorzijde zou beperkt kunnen worden tot het afzetten van leerlingen en cursisten. De berghelling zou een stevigere voet in het centrum kunnen krijgen door deze te laten doorlopen tot in de Oude Godstraat, zodat hier een levendig plein met terrassen kan ontstaan in samenhang met de Heistse berg”, klinkt het.

De vele horecazaken maken van het kruispunt nu al een bruisende plek.© Joren De Weerdt

“Om dat te realiseren moet het vijfarmig kruispunt, dat vandaag een moeilijke verkeersknoop is, worden ontward en moet de inzet van de Oude Godstraat en Bergop als straten voor doorgaand autoverkeer worden herzien. De aanleg van de oostelijke rondweg, die doorgaand verkeer uit de kern houdt, is gestart en zal in dat opzicht een belangrijke rol gaan spelen. De volgende stap is het herinrichten van de Herentalsesteenweg en de Westerlosesteenweg vanaf de rotonde N15 richting centrum voor lokaal verkeer. Voor auto’s blijft het centrum dan in eerste instantie bereikbaar via de rondweg, de Paul Van Roosbroecklaan en de Boudewijnlaan. Langs de andere zijde kan de E. Woutersstraat met de Leopoldlei, Binnenweg, Noordstraat en Molenstraat een meer lokale rol opnemen”, klinkt het.

Participatie

Een effectieve heraanleg zal nog niet voor morgen zijn, maar bij de voorbereiding van de plannen wordt nu het publiek geconsulteerd en betrokken. “Bij elk van die thema’s willen we een aantal vragen voorleggen aan het brede publiek. Op die manier kunnen we bij de verdere plannen rekening houden met de bedenkingen van alle betrokken partijen”, zegt schepen van Mobiliteit en Participatie Katleen Vantyghem (N-VA).

Alle informatie over het project staat op www.heist-op-den-berg.be/gouden-kruispunt. Inwoners die mee willen denken over de drie thema’s kunnen zich daar inschrijven om op woensdag 22 maart vanaf 19.30u in De Sporthal mee rond de tafel te zitten. Wie wil kan online een enquête invullen. Ook is er in de inkomhal van de academie nog tot en met 31 maart een Open Huis. Bezoekers leren er meer over de thema’s van het project en ze kunnen er ook de enquête op papier invullen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners