Het verwijderen van asbest mag alleen als je beschermende kledij draagt.© Ivarem

Ivarem haalde al 975 ton asbest op bij mensen thuis: “We willen asbestmonster zo snel mogelijk uit onze woningen krijgen”

Regio -

In iets meer dan twee jaar tijd haalde afvalintercommunale Ivarem 975 ton asbest op bij inwoners thuis. Voor grote hoeveelheden is het namelijk sinds oktober 2020 mogelijk om het asbestcementafval thuis op te laten halen. Voor kleinere hoeveelheden kan je steeds terecht in het recyclagepark.

Stijn Van de Sande

Sinds 1 oktober 2020 is het in de tien steden en gemeenten in het werkingsgebied van Ivarem mogelijk om asbest tegen een voordelige prijs thuis op te laten halen. Asbesthoudende materialen zoals golfplaten, leien en vloertegels houden namelijk heel wat gezondheidsrisico’s in. “Maar jammer genoeg zijn er in onze regio nog heel wat gebouwen met asbest”, klinkt het bij de afvalintercommunale. “Het is daarom belangrijk dat het materiaal zo snel mogelijk verwijderd wordt.”

Wie asbesthoudende materialen wil verwijderen en laten ophalen kan daarvoor contact opnemen met Ivarem. “Je maakt een afspraak via onze website”, klinkt het. “Onze asbestmedewerker komt dan bij je langs om je te voorzien van voldoende beschermingsmateriaal zoals een mondmasker, bril, handschoenen en een beschermend pak. Je krijgt ook asbestzakken. Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt over de ophaling. Dat kan voor hoeveelheden vanaf een kubieke meter.”

Ivarem haalde in twee jaar tijd zo’n 975 ton asbestafval op.© Ivarem

Asbestmonster

Tussen oktober 2020 en het einde van 2022 werd er op die manier al 975 ton asbesthoudend materiaal opgehaald in de Ivarem-gemeenten. De stad Mechelen neemt als grootste stad de leiding. Er werd al 173 ton asbestafval ingezameld. Putte volgt met 156 ton op de tweede plaats en met 138 ton vervolledigt Puurs-Sint-Amands het podium. “Ik ben blij dat onze burgers gebruikmaken van deze dienstverlening. Alleen zo krijgen we het asbestmonster voor altijd uit onze woningen.” zegt Ivarem-voorzitter Koen Anciaux (Open Vld).

Voor kleinere hoeveelheden asbesthoudend afval kan je terecht in het recyclagepark. Het asbestcementafval moet verpakt worden in een doorzichtige folie of een zak met asbestlogo. De eerste kubieke meter asbestcement per jaar is gratis voor ieder gezin. (svds)

www.ivarem.be/asbest

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners