Vorige zomer verhuisde de groep bewoners van Den Brand van de Lierseweg naar zijn fonkelnieuwe Huis Anna in Herentals.© Den Brand

Drie huizen Den Brand dompelen je onder in dagelijkse leven cliënten met beperking

Herentals, Mol, Lier -

De Kempense vzw Den Brand zet tijdens de Dag van de Zorg zondag liefst drie van zijn vijftien locaties voor het publiek open. Het nieuwste daarvan is Huis Anna in Herentals, dat pas vorige zomer de deuren opende.

Hans Otten

Den Brand biedt in 2023 precies veertig jaar lang ondersteuning aan volwassen personen met een beperking. Dat gebeurt in centra voor dagbesteding, via woonondersteuning en logiesmogelijkheden of via individuele begeleiding aan huis, op maat van de mogelijkheden en talenten van de cliënten. De vzw heeft zijn hoofdzetel in Mol, maar palmt intussen al zeven locaties in Mol, evenveel in Herentals en één in Lier in. Daar ondersteunt Den Brand in totaal 160 personen. Drie van die warme plekken zetten zondag de deuren open voor het publiek.

Huis Anna kwam in de plaats van een oude rusthuisvleugel van woonzorgcentrum Sint-Anna.© Den Brand

Nieuwe vleugel

Huis Anna op de Vorselaarsebaan in Herentals is daarvan veruit het nieuwste. Daarvoor verbouwde de vzw de voorbije jaren een oude vleugel van het woonzorgcentrum Sint-Anna van het Herentalse OCMW tot een moderne woonst voor een leefgroep van dertien personen. “Het eindresultaat verschilt wel in zekere mate van onze eerste plannen voor deze site vijf jaar geleden”, zegt algemeen directeur Jo Stas van Den Brand.

“Oorspronkelijk wilden we hier twee verschillende leefgroepen onder brengen, maar uiteindelijk hebben wij één vleugel in plaats van twee gebouwd voor één specifieke leefgroep. Het gaat om de mensen die tot vorige zomer op de Lierseweg zaten en in juni zijn verhuisd naar Huis Anna, waarna ook enkele nieuwe mensen zijn bijgekomen. Voor de andere groep van oudere, minder mobiele mensen werken we voor de toekomst aan een oplossing in Mol.”

De bewoners van Huis Anna herdenken hun overleden medebewoner Eddy door herkenbare stukken van zijn kleding in een deken te verwerken.© Den Brand

In Huis Anna zijn twee studio’s ondergebracht voor cliënten die streven naar iets meer zelfstandigheid. “Deze dertien bewoners hebben er alle comfort en alle mogelijkheden. We willen Huis Anna zondag openstellen voor mensen die in de toekomst eventueel bij ons willen komen wonen of werken, zodat ze een beeld krijgen van hoe het dagelijkse leven er aan toe gaat.”

De bewoners zijn zelf erg enthousiast over hun nieuwe onderkomen: “Het is hier heel tof! In dit spiksplinternieuwe huis met heel veel ruimte en licht en mooie kamers wonen we met dertien. We mogen hier doen wat we zelf fijn vinden in groep of op onze kamer. Er is altijd iemand van het team die ons bijstaat in alles: van opstaan, wassen en aankleden over eten klaarmaken tot leuke dingen doen.”

Het dagcentrum van Den Brand in Lier tijdens een expo van de eigen kunstwerken.© Den Brand

Activiteiten

Net als in de Keizerstede opent in Mol zondag een leefgroep in een woonhuis de deuren. Het gaat om Brand 3 in Mol-Achterbos. “Die leefgroep zit er in een redelijk rustige straat, maar toch dicht bij de dorpskern van Achterbos. Herentals is natuurlijk moderner en nieuwer, maar met vijftien jaar is Brand 3 ook nog niet oud te noemen.”

Met de derde opendeurlocatie erbij laat Den Brand meteen zijn verscheidenheid aan activiteiten zien. Want in Lier gaat het om een dagcentrum, waar de mensen met een beperking een aangename dagbesteding krijgen. “Daar in het hartje van de stad zit ons spiksplinternieuw dagcentrum in een oud gebouw, dat prachtig gerenoveerd is. Het is echt heel plezant om op die plek je dag te komen doorbrengen”, zegt de algemeen directeur.

“Maar het is zondag meer dan alleen onze deuren een keer openzetten zodat het geïnteresseerde publiek even het gebouw van binnenuit kan bezichtigen. Zeker in het dagcentrum in Lier, maar ook in de twee woonhuizen in Herentals en Mol, organiseren we tal van activiteiten waaraan de bezoekers actief kunnen deelnemen. We willen hen zo echt laten zien hoe onze mensen zich gedurende dag daar bezighouden of leven”, besluit Jo Stas.

Het is niet nodig om vooraf in te schrijven.

www.denbrand.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Herentals