© Joris Herregods

Naakte man valt historische Sint-Carolus Borromeuskerk binnen: “Het gaat hem vooral over vertrouwen”

Antwerpen -

De Sint-Carolus Borromeuskerk is – tijdelijk – een kunstwerk rijker. Nog tot 2024 kan je in de Mariakapel gaan kijken naar A Matter of Trust, een sculptuur van de bekende Italiaanse kunstenaar Matteo Pugliese. Het project kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen het bisdom Antwerpen, de kerkfabriek, de bisschop van Milaan, voormalig schepen van Cultuur Philip Heylen en WM Gallery. “Geweldig dat ik mijn werk in een ruimte met Rubens mag delen.”

Mischa Bludts

Het gegeven is zowel voor de barokkerk op het Hendrik Conscienceplein als voor de kunstenaar een primeur. “Het is de eerste keer dat een van mijn werken in een kerk staat en eerlijk gezegd was dat, toen ik A Matter of Trust maakte, ook helemaal niet de bedoeling. Ik werk in eerste instantie voor mezelf. Maar Philip Heylen en Patrick Declerck van WM Gallery voelden intuïtief aan dat het hier perfect zou passen.”

Kunstenaar Matteo Pugliese naast zijn werk A Matter of Trust.© Joris Herregods

Kruisiging van Jezus

Matteo Pugliese staat bekend voor zijn standbeelden die als het ware uit de muur lijken te komen. Dit is een van zijn eerste losstaande werken. “Na twintig jaar wilde ik een cyclus die bestond uit mannen die op eigen kracht van de wereld proberen te ontsnappen, beëindigen. Na een persoonlijk, heel emotioneel, incident besefte ik dat het eigenlijk dapperder is om op andere mensen te vertrouwen. Die ervaring wilde ik vastleggen in A Matter of Trust, een combinatie van gevonden vrijheid en angst voor het onbekende.”

Het standbeeld doet denken aan de kruisiging van Jezus, zij het dan dat de naakte man in kwestie achterover lijkt te vallen. “Het is een symbool van vertrouwen. Hij legt zijn leven in de handen van iemand anders, hij vertrouwt erop dat iemand hem zal opvangen en in een kerk is dat uiteraard God. In een andere context kan dat evengoed je partner, vrienden of familie zijn.”

-

Bisschop Johan Bonny en Rik Hoet, pastoor van de Sint-Carolus Borromeuskerk.© Joris Herregods

Tijdens de inhuldiging van het standbeeld donderdag waren ook bisschop Johan Bonny en Rik Hoet, pastoor van de Sint-Carolus Borromeuskerk, aanwezig. Die laatste: “Antwerpen telt heel wat monumentale kerken en hier in de Sint-Carolus Borromeus zaten we al een tijdje te broeien op een nieuw concept dat rond vertrouwen draait. Dat is een kernpunt, dat door de apostelen, het evangelie en de eucharistie wordt benadrukt. Maar het standbeeld is vooral erg mooi. ”

Bisschop Johan Bonny vult aan: “Ik spreek me niet uit over het werk zelf. Mogelijk zijn er mooiere mannen die je kan afbeelden, maar alles hangt af van perceptie en context. De kern van de zaak is: alles komt goed, maar dat moet je niet zeggen tegen iemand die het goed heeft. Je moet mensen die struikelen of niet weten naar welke kant ze moeten kijken, aanspreken. Er moet altijd iemand zijn tegen wie je van kan horen alles komt goed.”

© Joris Herregods

Goed vs. kwaad

Hij gaat verder: “Heel wat Antwerpse kerken zijn artistieke en historische tempels die meer dan zeshonderd jaar geschiedenis uitdragen. Maar er is ook ruimte zijn voor het hedendaagse. Rubens was destijds ook hedendaags. Zolang het maar past in de setting en de betekenis van een kerk. Dit standbeeld is een nieuwe versie van de thema’s die destijds werden afgebeeld. Hij valt net niet. Hij kan nog worden geholpen. Daar gaat het in de kerk ook over, van het doopsel tot de uitvaart. Vertrouwen. De krachten van het goede zijn sterker dan die van het kwade.”

Tussen kerk en zwembad

Al zijn er mensen die het standbeeld nog prozaïscher interpreteren. Matteo Pugliese: “Andere exemplaren van dit werk worden in brons gegoten, maar deze variant werd gemaakt uit aluminium omdat het anders veel te zwaar zou zijn om in deze kerk te plaatsen – we willen tenslotte niet dat het in de crypte dondert. Een van de bronzen versies van A Matter of Trust werd inmiddels gekocht door een verzamelaar, die het in de tuin van zijn indrukwekkende villa zal plaatsen.”

En waar krijgt de achterover vallende man daar een plekje? Jawel, vlak naast het zwembad. Plons. “Iedereen kan er een betekenis aan geven en ik moet toch mijn huur betalen he”, lacht Matteo.

Bisschop Bonny sluit af: “Ik heb zelf geen zwembad, maar zie dit werk toch eerder in een kerk staan. Rijke mensen zijn niet noodzakelijk de beste mensen om een kunstwerk op de juiste plaats te zetten.”

Matteo Pugliese© Joris Herregods

Wat gebeurt er tenslotte met het beeld na zijn bezoek aan de Sint-Carolus Borromeuskerk? “De plannen zijn nog niet rond, maar het komt waarschijnlijk op een groot plein van een Italiaanse stad te staan.”

Een kleiner exemplaar van A Matter of Trust wordt verkocht door WM Gallery en een deel van de opbrengst gaat naar het behoud van Sint-Carolus Borromeuskerk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER