“In de wereld van semi-abstract schilderen tracht ik met acryl en olieverf mijn eigen ding te doen”, zegt Alfons ‘De Fons’ Helsen.© Alfons Helsen

Kunstschilder Alfons ‘De Fons’ Helsen (72) organiseert eerste expo in VTC De Mixx: “Uitdaging om mijn werken vrij te tonen”

Herselt, Veerle -

Kunstenaar Alfons ‘De Fons’ Helsen (72) uit Veerle (Laakdal) palmt vanaf vrijdag 24 maart tentoonstellingsruimte Romsel van VTC De Mixx in Herselt in met zijn allereerste expo. Hij stelt er een aantal semi-abstracte schilderwerken tentoon in acryl en olieverf. “Soms met een gevoel of een verborgen boodschap erin verwerkt”, zegt hij.

Kristof Van Rompaey

“Al van in mijn jeugdjaren was ik creatief in doen en denken”, vertelt De Fons. “Vanuit mijn technische opleiding ontwikkelde ik eerst een belangstelling voor technisch tekenen. Nadien moest ik tijdens mijn loopbaan braafjes tussen de lijnen en structuren blijven. In die tijd was het eerst werken en was er geen tijd voor kunst of cultuur.”

“Al van in mijn jeugdjaren was ik creatief in doen en denken”, vertelt De Fons.© Alfons Helsen

“Nadien nam ik die kans wel en schreef ik me in aan de kunstacademie in Geel”, vult de kunstenaar aan. “Intussen ben ik weer actief en dus een andere weg ingeslagen, al eens met vallen en opstaan. Met de hulp van verschillende leraars, zoals Virginie Bailly, Marc Cruysberghs, Wouter Otten en Ines Laukkanen, kwam ik in de schilderkunst terecht. In de wereld van semi-abstract schilderen tracht ik met acryl en olieverf mijn eigen ding te doen op verschillende materialen en met verschillende kleuren en toetsen.”

Fantastische opmerking

In de werken van De Fons vloeien fictie en realiteit in elkaar over. “Dat biedt me vrijheid en artistieke beleving”, vertelt hij. “Ik bleef in mijn eentje doorgaan, tot Tina Gillen vorig jaar mijn eindwerk als jury kwam evalueren en ik een fantastische opmerking kreeg. Ze had dat jaar de biënnale van Venetië georganiseerd voor Groothertogdom Luxemburg.”

“Soms zit er met een gevoel of een verborgen boodschap in de werken”, zegt de kunstenaar.© Alfons Helsen

Dankzij de lovende commentaar trok de kunstenaar zijn stoute schoenen aan voor een tentoonstellingsdebuut in het Herseltse VTC De Mixx. “Het is voor mij een uitdaging om enkele van mijn werken vrij te tonen aan iedereen”, zegt hij. “En dat in een omgeving waar sport en kunst elkaar ontmoeten en waar spelen en genieten samen gaan.”

De werken van De Fons zijn in tentoonstellingszaal Romsel te bekijken van vrijdag 24 maart tot en met maandag 3 april. Van maandag tot zaterdag kan je er van 9 tot 23u terecht, op zondag tot 17u. Zaterdag is de kunstenaar zelf aanwezig vanaf 10u.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners