Het vredesmonument van Deurne tijdens de herdenking op 14 januari 2023. Toen was het 79 jaar geleden dat het Deurnse politiekorps door de Duitse bezetter afgevoerd werd naar de concentratiekampen.© Patrick De Roo

Gebroken spiegel Vredesmonument hersteld, fontein nog steeds buiten strijd

Deurne -

De spiegel van het Vredesmonument in Deurne, die kort na de inhuldiging in 2018 een barst vertoonde, is hersteld. Na ellenlange discussies tussen aannemer, architect en district over wie er nu verantwoordelijk was, ondernam het district actie. “Om verdere discussies te vermijden”, aldus districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA).

Kort na de inhuldiging van het Vredesmonument, op het Wim Saerensplein in Deurne, barstte de centrale spiegel. Daarop zijn foto’s te zien van leden van het Deurnse politiekorps die op 14 januari 1944 door de Duitse bezetter opgepakt en gedeporteerd werden naar de concentratiekampen. Slechts acht van de 43 agenten keerden levend terug.

Maar dat euvel is nu dus van de baan. De reden waarom het zo lang duurde was te wijten aan verhitte discussies tussen de aannemer van het monument, de architect en het district die elk een andere versie hadden van hoe het had kunnen gebeuren. “De ene verklaarde dat de spiegel al gebroken was tijdens de bouw van het monument, de andere dat het de schuld was van de architect omdat de spanningen te hoog opliepen met breuk tot gevolg”, zegt districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA). “Ook vandalisme kwam ter sprake. Uiteindelijk hebben we besloten de spiegel zelf te laten herstellen, om verdere discussies te voorkomen.”

Zo blijft enkel het probleem van de fontein over. Die is al sinds 2019 buiten gebruik door problemen in de ondergrondse ruimte waar de pompinstallatie staat. Ook hier is er onenigheid over de verantwoordelijkheid tussen aannemers, architecten en het district. “We hopen dat er snel een oplossing komt, zodat het monument opnieuw in volle glorie te bewonderen is.” jas

De spiegel van het vredesmonument op het Wim Saerensplein is hersteld.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners