Mariana Mendoza Alvarez die onderzoeker is bij SINAPS, een initiatief van Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel en Universiteit Antwerpen, wil met het R-EMOTION-onderzoek een wezenlijk verschil maken. — © UPCD
Labo zoekt gezonde vrouwen voor onderzoek naar rol van slaapproblemen bij psychische aandoeningen
Wie moeilijk kan omgaan met heftige emoties of ze moeilijk verwerkt, ervaart ook heel vaak slaapproblemen. Toch is er nog te weinig kennis over de specifieke rol van slaapproblemen bij psychische aandoeningen. Daar wil onderzoekster Mariana Mendoza Alvarez met het R-EMOTION-onderzoek in het Universitair Psychiatrisch Centrum in Duffel verandering in brengen.
De cijfers liegen er niet om: terwijl één op drie Belgen slecht slaapt, loopt dat bij mensen met bijvoorbeeld borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) op tot 96%. “Het verschaffen van duidelijkheid over het verband tussen slaapstoornissen bij patiënten met bijvoorbeeld BPS en het nachtelijke herstel van emotionele stress is daarom misschien wel de sleutel tot een betere behandeling. Op dit moment ligt er in de behandelingsrichtlijnen weinig nadruk op onderzoek en behandeling van die slaapproblemen. Het is alsof we dit symptoom miskennen”, zegt Mariana Mendoza Alvarez.
Twee testgroepen
Alvarez, onderzoeker bij SINAPS, een initiatief van Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel en Universiteit Antwerpen, wil met het R-EMOTION-onderzoek hier een wezenlijk verschil maken. “Aan ons onderzoek nemen 65 patiënten met emotieregulatieproblemen deel en evenveel gezonde testpersonen. Beide groepen krijgen een uitnodiging om te overnachten in het slaaplabo in Duffel. Net voor het slapengaan stellen we ze bloot aan emotionele stress. Daarna meten we het slaappatroon. De volgende morgen onderzoeken we via vragenlijsten en taken in hoeverre de slaap in staat was emotionele stress te ordenen en te regelen.”
“We monitoren onze patiënten niet alleen tijdens het verblijf in het labo, maar ook in het begin en op het einde van de behandeling. We willen namelijk onderzoeken op welke manier een verstoorde slaap hun behandeling beïnvloedt. Daarnaast willen we ook onderzoeken of onderlinge verschillen tussen patiënten op te merken zijn. Tot slot gaan we na in hoeverre slaapkwaliteit een voorspeller kan zijn voor de mate waarin onze dialectische gedragstherapiebehandeling succesvol zal zijn.”
Nieuwe strategieën
Het onderzoek kan nieuwe wegen voor therapeutische strategieën openen. “Zo zouden we al vóór opname in een psychiatrisch centrum, of wanneer patiënten op de wachtlijst staan, een behandeling kunnen aanbieden om de slaap te verbeteren. Hierdoor kan de kans op een succesvolle behandeling toenemen. In het najaar verwachten we de eerste resultaten”, besluit Mariana Mendoza Alvarez.
Voor dit onderzoeksproject is SINAPS op zoek naar gezonde vrouwen van 18 tot en met 55 jaar die niet zwanger zijn en geen borstvoeding geven. Je mag de maand voordien ook niet in ploegen gewerkt hebben. Drugs of alcohol voorafgaand aan het onderzoek zijn niet toegelaten. Voor je deelname aan dit onderzoek ontvang je een gepaste vergoeding.
Wens je deel te nemen of zoek je meer informatie: www.sinapsduffel.com/remotion
Hoofdpunten
Afkeer tussen Gheysens en Mintjens doet Bosuildossier vastlopen: deze zes scenario’s kunnen nog oplossing bieden
ANTWERPEN LIVE. Volg hier het nieuws uit de stad Antwerpen
Bart De Wever over aanpak Paul Gheysens van het ‘Mintjens-probleem’: “Weet niet of het helpt om mensen te dwingen om akkoord te gaan”
STANDPUNT. Wat doet die lege tribune daar? Hoog tijd dat Mintjens zich soepeler opstelt als ze echt een hart heeft voor Antwerp
MEER OVER Duffel
Duffel zet jubilarissen in de bloemetjes
KAV Boetiek en CD&V helpen School Ter Elst aan stille ruimte
Gezinnen produceren 13% minder afval dan vorig jaar: Puttenaars beste sorteerders
Trouwen in eender welke gemeente? Iedere burgemeester of schepen in Mechelse regio is vooral fan van zijn eigen trouwzaal