De ‘Braziliaanse Pablo Escobar’ was bij zijn arrestatie in het gezelschap van Arthur W.

Lijfwacht van de ‘Braziliaanse Pablo Escobar’ in Antwerpen veroordeeld voor witwas

De 39-jarige Arthur W. is veroordeeld voor het witwassen van bijna 150.000 euro. Dat geld lag cash in een appartement in Wilrijk toen de speurders daar binnenvielen bij de grote Operatie Sky in maart 2021. W. wordt gelinkt aan de grootste Braziliaanse cocaïnesmokkelaar.

Sam Reyntjens, Joris van der Aa

In het grote onderzoek naar de bij (drugs)criminelen razend populaire berichtendienst Sky ECC identificeerden de speurders Arthur W. als de gebruiker van twee pins met verschillende aliassen zoals ‘Barba’, ‘Barbershop’, ‘Granada’ en ‘Arthur’. De 39-jarige W. verbleef bij een vriendin in Wilrijk. In haar appartement vonden de speurders van de Federale Gerechtelijke Politie in totaal 148.931 euro cash geld, verspreid over een wasmand en een paar kasten. Arthur W. was zelf niet thuis, vriendin Laura M. (33) werd wel gearresteerd. Zij vertelde dat het geld van W. was en afkomstig was van premies die hij op zijn werk kreeg. Een deel van het geld zou zij op haar beurt van familie gekregen hebben.

De speurders stelden vast dat Laura M. en Arthur W. er een dure levensstijl op na hielden met veel reizen en met dure verbouwingen in het appartement. Hun officiële inkomsten waren beperkt, wat volgens de onderzoekers niet overeenkwam met de aangetroffen hoeveelheid cash geld en de dure levensstijl. Laura M. werd veroordeeld tot acht maanden cel met uitstel. Arthur W. kreeg achttien maanden effectief.

De man staat al lange tijd internationaal geseind en verblijft naar alle waarschijnlijkheid in een ver buitenland. W. wordt gerekend tot de dichte entourage van de Braziliaanse drugsbaron Sergio Roberto De Carvalho, een corrupte politiemajoor die jaarlijks 45 ton cocaïne naar Europa liet smokkelen. De ‘Braziliaanse Escobar’ had via waterzuiveringsbedrijf Kriva Rochem ook een stevige poot aan de grond in de Antwerpse haven, verschillende landen willen hem berechten.

De corrupte majoor werd in de zomer van vorig jaar opgepakt in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, hij zit sindsdien in de cel en er lopen uitleveringsprocedures. Op het moment van zijn arrestatie zat de man aan tafel met Arthur W., die wordt in lokale media omschreven als zijn lijfwacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen