© ATV

Gijzeling met dodelijke afloop voor Daniël (9) in asielcentrum Broechem doorverwezen naar hof van assisen

De kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen heeft Ali A.M. (24) uit Libië en Fahmi A.A. (21) uit Vanuatu doorverwezen naar het Antwerpse hof van assisen. Ze worden verdacht van mededaderschap aan de fatale gijzeling van Daniël (9) in het asielcentrum van Broechem.

blg

Daniël, een jongen van Palestijns-Libanese afkomst, verdween op 22 april 2019. Hij werd voor het laatst gezien terwijl hij met zijn fiets in het asielcentrum van Broechem reed, waar hij samen met zijn moeder verbleef. De fiets werd teruggevonden, maar van de jongen ontbrak elk spoor.

Familieleden van het slachtoffer verklaarden dat ze afgeperst werden met een whatsappbericht waarin stond dat ze 100.000 euro moesten betalen of dat ze de jongen anders niet levend zouden terugzien. Twee dagen later werd Daniël tijdens een zoekactie dood aangetroffen in een gracht op de terreinen van het asielcentrum.

De politie kon al snel vijf verdachten oppakken. Drie van hen werden tijdens de eerste fase van het onderzoek vrijgelaten. De twee hoofdverdachten, Ali A.M. en Fahmi A.A., bleven aangehouden. In hun verklaringen wezen ze naar elkaar.

Er bestond lange tijd discussie over de leeftijd van Fahmi A.A. op het moment van de feiten. Hij zei dat hij toen 17 was, maar de botscans waren niet eenduidig. Er werden er uiteindelijk drie uitgevoerd, die tegenstrijdige resultaten opleverden. Die twijfel sprak in zijn voordeel. Hij werd vrijgelaten en onder toezicht van de jeugdrechtbank geplaatst. Die besliste uiteindelijk om hem uit handen te geven, zodat hij als volwassene berecht kon worden. Beide twintigers zullen zich nu voor het hof van assisen moeten verantwoorden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen