© Jan Van der Perre

Dertigers-actrice opent eigen keramiekatelier in Berchem

Berchem -

In de Guldenvliesstraat, vlak achter het station van Berchem opende Carmen Rafaelle Lauwers vorige week haar eigen keramiekatelier. Een project waardoor al haar puzzelstukjes in elkaar vallen. De actrice van de vorige lichting Dertigers stort zich daarmee even helemaal op haar andere passie. “Ik las eens dat keramiek draaien het nieuwe yoga of pilates is, daar kan ik me helemaal in vinden”, zegt ze.

Rebecca Van Remoortere

Carmen Rafaelle is een creatief manusje van alles. Ze studeerde hedendaagse dans, kwam jaren geleden terecht in de mode-industrie en schoolde zich om tot keramiste. Daarnaast heeft ze nog een grote passie voor acteren en voedt ze twee dochtertjes op in hartje Antwerpen.

Haar meest recente creatieve ei heeft ze gelegd in Caraf, een eigen keramiekatelier. “Ik startte een zevental jaar geleden met keramiek draaien. Kort daarna nam ik ontslag op mijn toenmalige job, werd ik zwanger en zat ik even gewoon thuis. Ik stapte op een dag naar de Academie en zag dat er nog plek was in de opleiding keramiek. Zonder echt plan ben ik in die opleiding gestart.”

“Mijn omgeving had op dat moment al door hoe gepassioneerd ik was en ik kreeg van vrienden voor mijn dertigste verjaardag een eigen draaischijf cadeau. Ik denk dat ik mijn hart heel snel overduidelijk verloren was aan keramiek draaien.”

Toen haar oudste dochter vijf maanden was en Carmen eigenlijk zou beginnen solliciteren, besloot ze om dagelijks achter haar draaischijf te kruipen en zichzelf nog meer de knepen van het vak te leren. “Het was ook toen dat mijn broer overleed met zijn fiets in een verkeersongeval in Antwerpen. Door de keramiek kon ik mijn focus verleggen. Het hielp me als emotionele uitlaatklep. Ik heb in die periode beslist dat ik nooit nog een job zou doen die me niet gelukkig maakt.”

Dus ging Carmen verder aan het draaien. “Ik verkocht mijn eerste zelfgemaakte spullen en snel waren ook Antwerpse horecazaken als Misera, Cafématic, Butchers’ Coffee en Album klant bij mij. Ik begon ook les te geven in een atelier op het Eilandje omdat het draaien helemaal alleen in mijn atelier iets te veel afzondering betekende voor mij.”

In die jaren won keramiek draaien snel aan populariteit. “Die populariteit zal nog wel even blijven groeien, schat ik. Mensen grijpen meer en meer terug naar ambachten, je kan die lijn ook in andere sectoren terugvinden. De wereld en de technologie blijft sneller gaan terwijl we net meer snakken naar vertragen. Tijdens het draaien moet je maar focussen op één proces, je kunt je geest vrij maken. Ik las eens dat keramiek het nieuwe yoga of pilates is, daar kan ik me helemaal in vinden. Je kunt je gsm drie uur lang niet aanraken, want je handen hangen toch vol. Dat is bevrijdend.”

© Jan Van der Perre

In haar nieuwe grote atelier wil Carmen verschillende dingen combineren. “Eerst en vooral staat er een toog in het atelier, omdat ik wil dat mensen elkaar hier kunnen ontmoeten en voor of na de les even kunnen praten. Toeval of niet, mensen die keramiek draaien zijn altijd toffe mensen en kunnen het met elkaar vinden (lacht)”.

Daarnaast gaat Carmen zelf lesgeven, maar vond ze ook nog een paar andere lesgevers. En er staan ook draaischijven speciaal gereserveerd voor een open atelier. “Daar kunnen mensen die al een basis hebben zelf gebruik van maken. Wie member wordt van het atelier kan hier met een badge binnenwandelen en aan de slag gaan. Zelf een oven en draaischijf kopen is duur en omslachtig voor thuis, daarom is het makkelijk om hier in het midden van de stad een open atelier te hebben. Ik heb nog zo veel plannen met dit pand, maar eerst beginnen we hier al mee.”

Carmen was de vorige seizoenen ook te zien als actrice in de populaire VRT-reeks Dertigers. En dat acteren wil ze ondertussen ook nog niet helemaal loslaten. “Acteren is een passie geweest van kleins af aan, het is misschien nog altijd mijn allergrootste passie. Maar in Vlaanderen is het heel moeilijk om te leven van het acteren alleen en ik wil niet gewoon zitten wachten tot ik die passie kan uitoefenen. Ook dat besef heb ik geleerd na het overlijden van mijn broer. Ik mag nu een job doen die ik graag doe en als daar acteren nog bovenop komt, is dat alleen maar heel fijn meegenomen.”

© Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners