© Joris Herregods

Zes leerlingen van OLV Pulhof mogen naar WK Robotica in Dallas: “Winnen of niet, dit wordt een ongelooflijke ervaring”

Berchem -

Matiss, Brent, Maximiliaan, Thomas, Matthias en Aaron van OLV Pulhof in Berchem stappen binnenkort op het vliegtuig richting Amerika om deel te nemen aan het wereldkampioenschap robotica. “Het is de eerste keer dat een Belgisch team naar het WK mag”, vertelt coach Anthony Coppens.

Het robotteam π-VEX Squad van OLV Pulhof bestaat uit zes STEM-leerlingen: Matiss, Brent, Maximiliaan, Thomas, Matthias en Aaron. Onder begeleiding van hun coach/leerkracht Anthony Coppens namen ze op het Benelux-kampioenschap twee weken geleden liefst drie prijzen mee naar huis en zo verzekerden ze ook hun plek op het wereldkampioenschap dat begin mei plaatsvindt in Dallas, Texas.

De oranje disks moeten op de juiste plek terecht komen om punten te verzamelen.© Joris Herregods

Elk jaar bedenkt organisator VEX een nieuw spel waar de kandidaten een robot voor moeten ontwerpen. Dit jaar is het de bedoeling zoveel mogelijk punten binnen te halen. “De robot verdient punten door disks te verzamelen en die dan in het schietveld af te vuren”, vertelt Matiss, een van de teamleden. “We zijn wel wat zenuwachtig. Het is de eerste keer voor ons dat we naar Amerika gaan, maar of we nu winnen of niet, het wordt een leuke ervaring.”

Bij de wedstrijd hoort een stevig reglement van tachtig pagina’s. De leerlingen moeten al de regels kennen, want bij het overtreden volgt er een diskwalificatie. “Het systeem is ongelooflijk streng”, vertelt Coppens. “Tijdens het afgelopen kampioenschap zijn we ook wel eens een ronde gediskwalificeerd geweest doordat de wielen van de robot het even begaven. Het team leert dan om snel tot een oplossing te komen. Als coach mag je tijdens de wedstrijd niet helpen.”

Voor de robots haalde het team inspiratie uit eigen ideeën en voorbeelden op YouTube.© Joris Herregods

Tijdens het bouwen van de robot, leren de studenten verschillende vaardigheden. Anthony Coppens: “Ze leren samenwerken, tactieken bedenken, hun creativiteit gebruiken en programmeren. Er komt ook fysica en wiskunde bij kijken. Tijdens de kampioenschappen wordt hun communicatie getest als ze moeten samenwerken in andere talen.” Een hele boterham dus, maar aan motivatie is geen gebrek. Zelfs tijdens de krokusvakantie kwam het team bijna elke dag samen om hun robot te verbeteren. Nu is het alleen nog zoeken naar wat sponsoring om heel het team in Amerika te krijgen. (bekn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners