Pogacar aan het werk op zijn Colnago V4RS.© Belga

De Colnago van Tadej Pogacar: een peperdure allrounder waarvan ‘Pogi’ alle boutjes laat vervangen

Tweevoudig Tourwinnaar en topfavoriet voor Milaan-Sanremo Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) rijdt ook dit jaar op een Colnago, het legendarische Italiaanse merk dat vanaf 2023 evenwel minder Italiaans is dan ooit. Japanse, Duitse en Amerikaanse onderdelen en een torenhoog prijskaartje: dit is de (omstreden) allrounder van UAE Team Emirates.

Nico Vanhee en Hugo Coorevits

De fiets van de kampioen

Elke renner heeft zijn eigen verhaal maar dat geldt evenzeer voor de fiets. In deze rubriek leest u alles over de fietsen in profpeloton. Vandaag: de Colnago van Tadej Pogacar.

Wat moet u weten over het merk?

Het Italiaanse merk Colnago is al lang niet meer zo Italiaans als de romanticus in u en ik zou willen. Hoewel Ernesto Colnago, die zijn bedrijf in 1954 oprichtte in een kleine werkplaats in Cambiago, nog altijd alive-and-kicking is (91 jaar oud), werd het bedrijf in 2020 overgenomen door een investeringsfonds uit Abu Dhabi. Dat zorgde er onder meer voor dat Colnago in Abu Dhabi een ronduit spectaculaire flagshipstore heeft van 10.000 vierkante meter en twee verdiepingen groot. Dat Colnago steeds minder Italiaans wordt, blijkt ook uit de teamfiets van UAE voor 2023. Italiaanse partners als Campagnolo en Pirelli werden ingeruild voor het Japanse Shimano en het Amerikaanse Enve.

Ernesto Colnago in gesprek met Pogacar, vorig jaar bij de start van Milaan-Sanremo.© Sirotti / Icon Sport

Colnago kwam vorige week in het oog van de storm terecht toen ex-renners als Jan Bakelandts en Tom Boonen opmerkten dat Colnago niet op het niveau staat van merken als Cervélo en Specialized, kritiek die ze intussen alweer halvelings hebben ingeslikt. Colnago nodigde hen ook prompt uit om de fiets te komen uittesten in Italië.

LEES OOK. Tom Boonen slaat mea culpa over kritiek op Colnago: “Mijn woorden waren slecht gekozen”

Wat moet u weten over de fiets?

Er zijn twee tendensen in het profpeloton. Sommige teams gaan met een fietsmerk in zee dat voor elk terrein een andere fiets heeft, zoals Jumbo-Visma dat van Cervélo een klimfiets, een sprintfiets en een ‘Roubaix’-fiets krijgt. Andere teams en merken gaan voor één allroundmodel. Zoals Soudal-Quick-Step waar de Specialized Tarmac SL7 zowel als eerste over de meet kan, moet en zal komen in bergritten (Evenepoel) als in sprintetappes (Merlier). Ook UAE zit op dat spoor: de Colnago V4RS heeft het uiterlijk van een klimfiets – met een schuine bovenbuis – maar de Italiaanse ontwerpers maken zich sterk dat hij ook als ‘aerofiets’ – sprintfiets – kan dienen.

De V4RS is de opvolger van de V3RS waar het team tot halverwege vorig jaar mee reed. De opmerkzame fietsfreak zal gezien hebben dat de renners van UAE al vanaf de Tour op een nieuw model reden. Dat werd toen de Prototipo genoemd en dat was ook exact wat het was: een testmodel dat naargelang de bevindingen van de renners nog verder gefinetuned werd en uiteindelijk resulteerde in de V4RS. Colnago heeft zeven maten van de fiets beschikbaar: van maat 420 – het kleinste frame – tot maat 570. Pogacar (1m77) rijdt met een maat 485.

Wat is er allemaal nieuw in 2023?

Kort samengevat: ongeveer alles. Colnago heeft in de eerste plaats het frame zelf flink onder handen genomen: het is lichter, comfortabeler en een stuk aerodynamischer. Volgens tests zou een renner bij een snelheid van 50 km/u 27,7 watt winnen puur op basis van aerodynamica. Dat tegen die snelheid proefondervindelijk uittesten, is alleen voor de profrenners onder ons weggelegd.

Maar de grootste verandering zit hem in de set-up van de fiets. UAE rijdt dit jaar met Japanse Shimano-versnellingen en -remmen in plaats van die van het Italiaanse Campagnolo. Uiteraard zijn alle fietsen voorzien van de elektronische Dura-Ace R9200 Di2-groepset met een 12-speed cassette achteraan – de topversie die nieuw zo’n 4.000 euro kost. (Lees verder onder de foto.)

Pogacar en co. rijden dit jaar rond met de Dura-Ace-groepset van Shimano.© hc

Ook de wielen zijn nieuw: voortaan worden die geleverd door Enve: een exclusief Amerikaans (en peperduur) merk gespecialiseerd in carbonwielen. Voor wedstrijden hebben renners de keuze tussen 2.3 SES-, 3.4 SES-, 4.5 SES- en 6.7 SES-wielen. De cijfers staan voor de hoogte van de velgen (in centimeter dus). Hoe hoger de velg, hoe meer geschikt voor vlakke ritten. Prijzen vanaf 3.000 euro voor een setje.

Ook de banden zijn nieuw: UAE rijdt niet langer met Pirelli, maar met (Duitse) Continental GP5000 tubeless banden. Renners hebben de keuze van 25 mm tot 32 mm breed. De bandjes van 25 mm breed passen evenwel enkel op de lage 2.3 SES-velg en dus zullen we die wellicht enkel zien in bergritten. Meestal rijdt Pogacar met bandjes van 27 mm breed. (Lees verder onder de foto.)

Pogacar daalt tijdens Parijs-Nice. Duidelijk zichtbaar: zijn Enve-carbonwielen.© Getty Images

Wat moet u nog weten?

Alle modellen zijn onverbiddelijk voorzien van schijfremmen. Pogacar – een freak als het op gewicht aankomt – was een van de laatste renners die bergop nog de voorkeur gaf aan gewone velgremmen. Schijfremmen zijn ongeveer 300 gram zwaarder dan velgremmen waardoor vooral klimmers koele minnaars zijn van schijfremmen, maar bij Colnago maken ze zich sterk dat hun nieuwe fiets ook met schijfremmen het minimale UCI-gewicht van 6,8 kilogram benadert. Nog om gewicht te besparen, vraagt Pogacar dat alle bouten op zijn fiets vervangen worden door lichtere titanium of aluminium exemplaren. (Lees verder onder de foto.)

Geen discussie over aan wie deze fiets toebehoort.© hc

Wat is er speciaal aan de fiets van Pogacar?

Pogacar rijdt met cranks van 172,5 mm, zijn stuur is 37 cm breed (één centimeter smaller dan vorig jaar), al zet hij ook zijn remgrepen agressief naar binnen volgens de laatste modetrends in het peloton. Pogacar reed vorig jaar met een speciaal zadel van Prologo, de M5 Scratch, waarop discreet een verwijzing stond naar zijn Tourzeges. Begin dit jaar werd hij door Cyclingnews gespot met een Prologo Dimension-model, maar in Parijs-Nice reed hij toch weer met de M5 Scratch. Daar hoeft nog niks achter gezocht te worden: renners testen wel vaker de nieuwe modellen van een zadel voor ze de knoop doorhakken (sommige renners zoeken een heel jaar lang). (Lees verder onder de foto.)

Het gepersonaliseerde M5 Scratch-zadel van Pogacar.© hc

Nog leuke details aan de fiets?

Ja, op de stuurpen van de Colnago staat in grote letters Richard Mille. Dat is níét de fabrikant van het stuur maar een sponsor van UAE, een (exclusief) horlogemerk. Pogacar draagt er soms eentje om zijn pols, ook Alaphilippe werd er al mee gespot. (Lees verder onder de foto.)

Het stuur: niet gemaakt door Richard Mille, wel gesponsord door het horlogemerk.© hc

Kan ik de fiets zelf kopen?

Zeker, maar u moet er wel een centje voor over hebben. Colnago stelt de Team Edition-fiets te koop voor maar liefst 15.260 euro, wellicht de allerduurste ‘proffiets’ die u in de winkel kunt kopen. Wie enkel het frame wil, legt daar 5.250 euro voor neer en kan voor een iets goedkopere afmontage gaan.