Johan Ophoff van 3D Cadworks toont hoe een ontwerp visueel begrijpbaar wordt gemaakt.© ram

Ingenieursbureau 3D Cadworks splitst werking op in vijf units: “Inspelen op veranderende markt en nieuwe technologieën”

Hoogstraten -

Om de klanten nog beter te kunnen helpen bij de engineering van mechanische uitdagingen heeft 3D Cadworks uit Hoogstraten een vernieuwing doorgevoerd. Het bedrijf is nu opgesplitst in vijf units, die zich elk op een specifieke niche richten en onderling nauw blijven samenwerken. “Het is voor ons ook een ideale manier om voor elke unit expertise aan boord te halen.”

Ronny van den Ackerveken

3D Cadworks werd vijftien jaar geleden opgericht door Patrick De Bie. Er werken twaalf mensen in vaste dienst en daarnaast een aantal op zelfstandige basis. De firma spitst zich toe op het ontwikkelen, testen, uitwerken en implementeren van innovatieve producten en diensten. “We ontwerpen tools en machines voor een brede waaier van industriële klanten”, vertelt Johan Ophoff van 3D Cadworks. “Dat gaat van grote grondstoffenfabrikanten en de farmasector tot lokale producenten van haarden en landbouwmachines. Maar evengoed werken we ook het design van consumentengoederen uit van A tot Z. Om in te spelen op de sterk veranderende markt en nieuwe technologieën hebben we de beslissing genomen om een opsplitsing te maken. Naar buiten toe zijn het aparte entiteiten. De naam 3D Cadworks blijft bestaan als overkoepelend geheel, maar zal steeds minder gebruikt worden.”

De unit Caden kan beschouwd worden als het verlengde van de oorspronkelijke ingenieurstak. “Engineering is wat we van in het begin al deden”, legt Patrick De Bie uit. “Dat gaat zowel over in eigen huis als voor andere bedrijven. We proberen te kijken welke expertise een project nodig heeft en hoe we deze ter beschikking kunnen stellen op locaties. Het traject naar vijf business units is voor ons ook een ideale manier om voor elke unit specifieke expertise aan boord te halen.”

Een van de machines die 3D Cadwork in het eigen atelier heeft geassembleerd voor een klant.© ram

Prototype

De vier andere units zijn in het leven geroepen om gerichter te werken. “Yucon wil een oplossing bieden voor het tekort aan geschikte arbeidskrachten, door het tekenwerk en de opmaak van offertes van modulaire producten te automatiseren”, zegt Johan Ophoff. “We gaan het product analyseren en op basis van de verschillende parameters wordt een intelligent 3D-model aangestuurd. Op de achtergrond worden vervolgens productietekeningen, stuklijsten en dergelijke automatisch gegenereerd. De unit Captis zorgt voor de documentatie en het visueel begrijpbaar maken van een ontwerp of toepassing. Met virtual reality kunnen we een prototype tonen.”

© rr

“Als het ontwerp voor de klant oké is, bieden we met Tepro de mogelijkheid om het produceren. In ons gebouw staan geen productiemachines, maar we laten de onderdelen naar hier komen om in het eigen atelier te assembleren. Een bedrijf met een eigen productiecapaciteit gaat meestal zelf aan de slag, andere klanten willen zo veel mogelijk ontzorgd worden en hebben graag een volledig afgewerkt product.” De vijfde unit is aCADemy. “Beginnende en meer ervaren tekenaars krijgen de do’s en dont’s aangeleerd van SolidWorks, een tekenprogramma dat wereldwijd gebruikt wordt door meer dan twee miljoen ingenieurs en productontwerpers”, aldus Johan Ophoff.

3dcadworks.be

Het team van 3D Cadworks.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Hoogstraten