De Alexander Franckstraat ter hoogte van de Delhaize valt ook in de Boechoutse trajectcontrole. — © Filip Spoelders
Privébedrijf TaaS installeert tegen september trajectcontroles in Boechout
Tegen september moet zowel Boechout als deelgemeente Vremde over een trajectcontrole beschikken. De gemeente sluit hiervoor een overeenkomst met het privébedrijf TaaS.
Om de nood aan trajectcontroles duidelijk te maken, verwijst burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout-Vremde) naar de recente cijfers van dodelijke ongevallen in ons land. Maar ook het rijgedrag van bepaalde bestuurders in Boechout geeft aan dat nog meer snelheidscontroles nodig zijn. “In 2022 passeerden 17.274 wagens een bemande snelheidscontrole van de politie. Hiervan reden 2.672 chauffeurs, of vijftien procent, te snel. Andere cijfers tonen aan dat enkele laagvliegers crimineel te snel reden zoals 136 km/u op de Vremdesesteenweg, 119 km/u in de Weverstraat of 86 km/u in de Boshoek.”
Een concessieovereenkomst met TaaS moet er voor zorgen dat in twee zones 30 de maximumsnelheid wordt nageleefd. “In Boechout willen we de trajectcontrole plaatsen op de Hovesesteenweg van vermoedelijk aan de Ropstocklei tot aan het kruispunt met Boshoek. Daar passeren dagelijks achtduizend voertuigen. In Vremde gaat het om het dorp met de omgeving Boomkensstraat, Dorpsplaats en Weverstraat. Als deze samenwerking goed loopt, kunnen er nog meer komen. Er komt bijvoorbeeld veel vraag van de bewoners uit Boshoek.”
De gemeente hoopt dat de trajectcontroles werkzaam zijn tegen het begin van het nieuwe schooljaar. Een deel van de opgelegde boetes zullen terugvloeien naar TaaS, de rest wil Boechout investeren in verkeersveiligheid.
Oppositiepartijen ’t Dorp en N-VA zijn voorstanders van trajectcontrole, maar vinden dat dit een taak is voor de politiezone en dat de gemeente dit in eigen beheer moet realiseren. “In de overeenkomst staat dat er in een zone van een trajectcontrole geen flankerende maatregelen mogen worden aangebracht. Dan is het hoofddoel zoveel mogelijk chauffeurs pakken en is dit niet de verkeersveiligheid”, zegt Sven Snyders (N-VA).
Volgens T’Sijen zijn aanpassingen aan de rijbaan wel mogelijk maar moet TaaS op de hoogte worden gebracht. “Door samen te werken met een privépartner staan we trouwens niet in voor de plaatsing en het onderhoud”, geeft hij aan.
Parket
Overtreders zullen worden beboet via een gemeentelijke administratieve sanctie of GAS 5 die tussen de 53 en 163 euro varieert. Een systeem dat Filip Peeters (’t Dorp) niet ideaal vindt: “Een GAS-boete kan niet voor de rechter komen. Recidivisten die de boetes kunnen betalen, zullen snel kunnen blijven rijden.”
De burgemeester geeft aan dat wie meer dan 20 km/u boven de maximumsnelheid rijdt nog altijd door het parket kan worden vervolgd. “In zeventien gemeenten waar TaaS projecten heeft lopen, daalde het aantal overtredingen met 90 procent”, besluit hij.
Later deze maand komt er op de Borsbeeksesteenweg in samenwerking met Borsbeek een trajectcontrole. Deze wordt beheerd door de politiezone Minos.
Hoofdpunten
ANTWERPEN LIVE. Volg al het nieuws uit Antwerpen hier op de voet
Verslagen reacties op afgelasting van iftar voor lgbtq-moslims in De Roma na bedreigingen: “Zó’n pijnlijke nederlaag”
Stevie Wonder “amazed” door app voor blinden, ontwikkeld door jonge Antwerpenaars
Opvallende muurschildering van Matthias Schoenaerts bedekt door grijze laag isolatie: “Onaangename verrassing”
MEER OVER Boechout
Mortsel, Boechout, Hove en Kontich vormen samen de Zuidrandwippers tijdens het kampioenschap Tegelwippen
Meer dan vier miljoen euro Vlaamse subsidies voor uitbreiding van Sint-Gabriëlcollege
Parkeerfaciliteiten bouwproject De Ideale Woning op site Midden steunen op deelwagens
IN BEELD. Leerlingen van basisschool van Sint-Gabriël schitteren tijdens hun musical