Ivan Flebus, Josée Van Beveren, Emelie Eeckelaers, Wally Schoofs en Roony Herthogs zijn vijf van de zeven nieuwe leden van NSB Brecht-Sint-Job.© Elke Lamens

Oudstrijdersvereniging Brecht-Sint-Job breidt uit met zeven nieuwe leden: “Aandacht voor oorlog mag nooit verslappen”

Brecht -

De Nationale Strijdersbond België afdeling Brecht-Sint-Job is levendiger dan ooit. De oudstrijdersverenging mag zeven nieuwe leden verwelkomen. “Het voortbestaan is nu beter gegarandeerd”, merkt voorzitter Jef Laps tevreden op.

De nieuwe leden werden voorgesteld op de Algemene Vergadering. Vernieuwing van NSB dringt zich overal op, dat is in Brecht niet anders. “Het jongste lid is 32 jaar, het oudste 95. Het gros zijn zeventigers”, vertelde Laps nog op de jongste 11-novemberviering in Sint-Lenaarts. Toen al werden plannen gesmeed om nieuwe leden aan te trekken.

Op de kerstmarkt op 18 december het Max Wildiersplein in Sint-Job, vatten Jef Laps en de zijnen post, en met resultaat: zeven nieuwe leden tussen de 45 en 83 jaar. Dat brengt het totaal aantal leden van NSB Brecht-Sint-Job op 31.

NSB Brecht-Sint-Job telt nu 31 leden in totaal.© Elke Lamens

Nieuwe leden

Ze hebben elk hun eigen redenen om lid te worden. “Na het materiaal en het boek volgt nu de mens”, argumenteert oorlogskenner Wally Schoofs (45) zijn lidmaatschap. Jarenlang al verzamelt hij voorwerpen uit de Twee Wereldoorlogen en richtte een eigen museum in. Daarna schreef hij ook het boek ‘De slag om Brecht 1940-1945’. Nu wil hij ook als mens er zelf mee voor zorgen dat deze periode en strijd voor vrede niet onder de radar verdwijnt: “Daarom moet een vereniging als NSB blijven bestaan. De oorlog in Oekraïne maakt dat eens te meer duidelijk.”

Ronny Herthogs (63) hoorde als kind veel oorlogsverhalen van zijn beide grootvaders. “Een van mijn grootvaders heeft mee gevochten in de loopgraven in de Westhoek. Mijn andere grootvader is tijdens de Tweede Wereldoorlog als krijgsgevangene gedeporteerd naar Tjechoslovakije. Zijn broer hier in Overbroek kwam met zijn hele gezin om het leven door een mijn op zijn erf. Het leefde erg in onze familie en daarom zet ik nu graag mee mijn schouders onder NSB”, legt hij uit.

Ivan Flebus, Emelie Eeckelaers, Wally Schoofs en Ronny Herthogs hebben elk hun eigen redenen waarom ze lid zijn geworden van NSB Brecht-Sint-Job.© Elke Lamens

Voor Ivan Flebus (68) is het de interesse in geschiedenis die hem naar NSB leidde: “Sowieso moeten we de mensen eren die voor ons land en onze vrijheid hebben gevochten”, maakt de gewezen rijkswachter meteen duidelijk. Tot 2013 was hij actief als zwaantje bij de federale wegpolitie in Brecht. Hij hoorde ook oorlogsverhalen van zijn tante in Lier.

Twee dames

Onder de leden ook twee vrouwen. De interesse van Emelie Eeckelaers (72) voor de oorlog werd tien jaar geleden aangewakkerd door de herdenking van een neergestort Engels vliegtuig op het vliegveld van Oostmalle. “Ik was lid van een zweefvliegclub daar en het verhaal erachter boeide me enorm”, bekent ze.

In 2012 werd er een herdenkingsplaat onthuld voor de gesneuvelde bemanning van de Britste Lancaster bommenwerper die in mei 1944 daar neerstortte. “Oorlogsverhalen waren thuis ook niet ver weg. De eerste man van mijn moeder was een Indonesische piloot. Tijdens de oorlog werd ze ondergebracht in een Japans kamp.” Josée Van Beveren (83) maakte ook bekend lid te worden van NSB Brecht-Sint-Job.

Voorzitte Jef Laps dankt vaandeldrager Marcel Van Dijck voor meer dan dertig inzet voor NSB.© Elke Lamens

Vaandeldrager

Van de gelegenheid werd meteen ook gebruik gemaakt om vaandeldrager Marcel Van Dijck te eren. “Al meer dan dertig jaar kunnen we op hem rekenen”, benadrukt voorzitter Jef Laps. Hij overhandigde een erediploma. Marcel kreeg ook een medaille opgespeld.

NSB Brecht-Sint-Job telt nog drie veteranen die zich hebben ingezet in buitenlandse missies zoals in Congo: Harry Moelants (83), Alfons De Beuckelaer (86) en Karel Van Hullebusch (87). Zij zijn steevast present op de oorlogsherdenkingen in de regio.

(Elke Lamens)

Vaandeldrager Marcel Van Dijck krijgt ook een medaille opgespeld.© Elke Lamens

Veteranen Alfons De Beuckelaer (86) en Karel Van Hullebusch (87) van NSB Brecht-Sint-Job.© Elke Lamens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners