Kunstenares Joeke van der Veen bij haar Stukje Niks aan jongerencentrum Kavka.© Patrick De Roo

‘Stukjes Niks’ duiken op in Antwerpen: “Kom even op adem en kijk om je heen”

Antwerpen -

De Nederlandse Joeke van der Veen (28) neemt deze maand het openbaar domein in met haar ‘Stukjes Niks’. Met haar kunstproject wil ze voorbijgangers uitnodigen even niks te doen, te vinden of te zijn. “We leven in een wereld waarin al zo veel op ons afkomt”, zegt van der Veen. “Daarom leek het mij net zo krachtig om gewoon eens niks te tonen.”

Jan Stassijns

Aan jongerencentrum Kavka en het artistiek huis Het Bos vind je nog heel de maand maart… niks. ‘Stukjes Niks’ om precies te zijn. Het is een hersenspinsel van de Nederlandse Joeke van der Veen. Zij verhuisde drie jaar geleden van Friesland naar Antwerpen. En ze merkte dat het in een drukke stad moeilijk kan zijn om ruimte te vinden. Met ruimte bedoelt ze niet enkel de fysieke, ook mentale ruimte. “Ruimte is belangrijk om oog te hebben voor onszelf en onze gevoelens en gedachten, maar ook voor de mensen, de stad en natuur om ons heen.”

Alsjeblief, een stukje niks.© Patrick De Roo

Om ruimte te creëren in Antwerpen markeerde Joeke daarom ‘Stukjes Niks’ met tape en stickers. Op die plekken word je uitgenodigd om even niks te doen, te vinden of te zijn. “Kunst gaat vaak over iets tonen. Maar we leven in een wereld waarin er al zo veel op ons afkomt. Daarom leek het mij net zo krachtig om gewoon eens niks te tonen. In plaats van op je smartphone te kijken of je naar de volgende bestemming te haasten: kom even op adem.”

Op dit moment zijn de ‘Stukjes Niks’ op twee plekken terug te vinden, al hoopt van der Veen er snel nieuwe locaties aan toe te voegen. Haar kunstproject vind je niet enkel in de openbare ruimte, maar ook digitaal. Zo stuurt ze ‘lege’ posts en nieuwsbrieven de digitale wereld in om even stil te staan bij ons (sociale) mediagebruik, weg van het eindeloze gescroll.

www.joekevanderveen.com/this-page-is-empty

© Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners