Helmut Lotti en dirigent André Walschaerts.© Dirk Vertommen

“Tiritomba, tiritomba!”: Helmut Lotti gaat (opnieuw) klassiek tijdens benefietconcert

Als je aan Helmut Lotti denkt, dan is de kans groot dat het vrolijke deuntje van ‘Tiritomba’ in je hoofd weerklinkt. 27 jaar na het uitbrengen van het succesalbum ‘Helmut Lotti Goes Classic II’, waarop de bekende oorwurm te beluisteren valt, keert de 53-jarige zanger terug naar waar het allemaal begon. Tijdens een benefietconcert op 29 juli aan het Kasteel van Horst in Holsbeek, zet hij nog een keer zijn beste klassieke beentje voor. De opbrengst gaat integraal naar de restauratiewerken aan het kasteel.

Wouter van Biezen

Wat ooit begon als een grap, draaide voor de jonge Helmut Lotigiers, zoals de naam van de volbloed Gentenaar officieel luidt, uit tot dé grote doorbraak als de succesvolle zanger die hij vandaag is. ‘Tiritomba’, dat op het album ‘Helmut Lotti Goes Classic II’ prijkt, veroverde sinds 1996 de hele wereld. Het feit dat het liedje volledig bestaat uit een soort nep Italiaans, deert het publiek duidelijk niet. “Het is een grappig verhaal, want ik heb de tekst zelf uitgevonden”, lacht de zanger. “Maar het is niet zo dat ik het nummer niet meer graag zou zingen, ik breng het trouwens nog altijd op mijn concerten, net als enkele andere klassieke songs zoals Caruso en Nessun Dorma.”

Terug naar de roots

De “Olé, olé, olé!” die spontaan een glimlach op het gezicht tovert, gecombineerd met een steengoede stem, doet ook de niet-klassieke muziekliefhebber al jaar en dag overstag gaan. De tweede plaat in de ‘Goes Classic’-reeks is dan ook goed voor 679.000 verkochte exemplaren.

Doorheen de jaren maakte Helmut Lotti een heleboel muzikale omzwervingen. De zanger deed in de voorbije drie decennia zowat alle muziekgenres aan. Van crooners over rock ’n roll tot popmuziek. En komende zomer keert hij terug naar zijn roots.

Op zaterdag 29 juli zal Lotti tijdens een twee uur durend concert zijn klassieke repertoire brengen van de dagen van weleer. Daarbij laat het manusje-van-alles zich begeleiden door een 40-koppig orkest, onder leiding van dirigent André Walschaerts, die de artiest ook al in zijn succesrijke jaren negentig bijstond. “De bedoeling is om een compilatie te maken van de drie ‘Goes-Classic’-albums, waar we de beste stukken uit brengen. Het wordt ongetwijfeld een fijn weerzien met al die mensen die er 25 jaar geleden ook al bij waren. Een reünie bij een bijna ruïne”, knipoogt de Gentse zanger.

“Restauratie van klassieke carrière”

Daarmee verwijst hij naar de unieke locatie waar het benefietconcert zal doorgaan, het Kasteel van Horst in het Vlaams-Brabantse Holsbeek. Het geld dient om de restauratiewerken aan het kasteel, dat al enkele jaren met stabiliteitsproblemen kampt, te bekostigen.

Voor Lotti heeft de plaats een bijzondere betekenis. Het historische gebouw doet namelijk dienst in de stripverhalen van De Rode Ridder, een reeks waar hij als kind dol op was. “Ik heb geen halve seconde moeten nadenken toen ze mij vroegen”, zegt hij enthousiast. “Ik ben hier vroeger nog met school op bezoek geweest. En ooit, begin jaren 90, geloof ik, heb ik voor een weekblad nog een reportage gemaakt over De Rode Ridder en daarvoor heb ik destijds speciaal een roodkleurig ridderkostuum aangetrokken.” (lacht)

Omwille van veiligheidsredenen, zal het optreden niet in het kasteel zelf doorgaan. “Het is een openluchtconcert met het magnifieke kasteel als decor. Niet alleen het kasteel wordt gerestaureerd, het is ook een beetje de restauratie van mijn klassieke carrière”, grinnikt Lotti nog.

Wie Helmut Lotti nog eens in zijn oude pitteleer wil zien schitteren, kan hier tickets kopen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER