Planningsverantwoordelijke Stijn Wellens en bewoners Mieke, Dolf en Peter trotseren de laatste sneeuw om pomotie te maken voor de Dag van de Zorg in De Vier Notelaars.© JAA

De Vier Notelaars demonstreren op Dag van de Zorg: “Okker, beuk of hazel, elk nootje hoort erbij”

Schoten -

De Vier Notelaars vieren volgend jaar hun veertigjarig bestaan, maar zetten ook nu zondag 19 maart hun boomgaard en de rest van hun gezellige voorziening tussen de vaart en natuurgebied Wijtschot wijd open. Directeur Caroline Van Caubergh en planningsverantwoordelijke Stijn Wellens en hun collega’s willen niet alleen tonen hoe fijne wonen het is in deze voorziening voor volwassenen met een mentale beperking, maar ook wat voor leuke werkplek De Vier Notelaars wel is.

Jan Auman

“Want helpende handen zijn inderdaad welkom”, zegt Stijn Wellens, die zelf al achttien jaar deel uitmaakt van de werkkring en als planningsverantwoordelijke een goed overzicht heeft. “Een financieel verantwoordelijke, hoofdopvoeder, opvoeder en poetshulp; ze kunnen allemaal beginnen. En extra vrijwilligers voor begeleiding tijdens uitstappen kunnen we ook altijd gebruiken. De nieuwe krachten komen terecht in een team van 38 enthousiaste medewerkers die van zorg dragen voor onze 32 bewoners – in leeftijd variërend van 22 tot 82 jaar – een erezaak hebben gemaakt.”

Wat de ideale Vier Notelaars-kracht zoal aan kwaliteiten heeft? “Een grote mensenvriend en flexibel zijn, is een must. Vaak lopen de dingen hier niet zoals je vooraf gedacht had. Ook creativiteit komt dan van pas, ook al om de bewoners te begeleiden tijdens de atelierwerking. Want in tegenstelling tot de meeste andere voorzieningen hebben wij een atelier op de eigen campus, wat veel mogelijkheden biedt. Daar maken we graag gebruik van.”

Deze Notelaars verkerne al in feeststemming.© RR

Out of the box

De hoofdreden om te solliciteren bij De Vier Notelaars? “Je krijgt zo ontzettend veel terug van Mieke, Dolf, Peter en al die andere bewoners”, getuigt Stijn, die enkele seconden later van één van hen nog drie zoenen krijgt omdat hij onlangs verjaard is. “Wij leren hen heel wat dingen, maar zij leren ons ook een en ander; out of the box te denken bv.. De dingen zijn niet altijd zoals wij menen dat ze zijn.”

Het is al wel eens vaker feest geweest in De Vier Notelaars, tijdens de populaire Vlaamse kermis bijvoorbeeld of zoals vorig jaar tijdens Folk in’t Gruun. “Het is de eerste keer dat we nu deelnemen aan de Dag Van de Zorg”, zegt onthaalmedewerker Annick Deroo.

“We verzorgen een interactieve rondleiding door onze voorziening en ateliers, maar er is nog veel meer te beleven. Onze bewoners spelen op hun eigen onnavolgbare wijze toneel, er zijn kermiskraampjes voor de kinderen, stoelmassages en boomklimmen, zelfs voor wie in een rolstoel zit. Je zal ervaren dat De Vier Notelaars alles behalve een kille instelling is. Huiselijkheid is net onze grote troef. Onze bewoners krijgen uitvoerig inspraak.” (jaa)

Dag van de Zorg op zondag 19 maart van 13 tot 17u, Wijtschotbaan 12 in Schoten. www.vzwdeviernotelaars.com

Groepsfoto van de bewoner sin de sportzaal.© JAA

© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners