De man haalde op vier dagen tijd 18.000 euro af, geld dat door oplichters was gestolen.© BELGA

Parket eist vier jaar cel tegen 19-jarige die geld voor phishingbende afhaalt

Antwerpen -

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag vier jaar cel en een boete van 8.000 euro gevorderd tegen een 19-jarige Antwerpenaar. Die zou op enkele dagen tijd meer dan 18.000 euro hebben afgehaald in opdracht van een phishingbende. De man, die opnieuw aan het studeren is, vroeg om hem een werkstraf op te leggen.

Theo Derkinderen

Eind 2021 belde de uitbater van een handelszaak in de Offerandestraat in Antwerpen de politie. De man vond het verdacht dat een toen pas 18-jarige jongeman al enkele dagen was langsgeweest om grote geldsommen af te halen. “Op vier dagen tijd ging het om ruim 18.000 euro. En ook in de periode voordien haalde dezelfde jongeman al grote geldsommen af, maar toen was hij nog minderjarig en kunnen we hem daarvoor niet vervolgen”, vertelde de openbare aanklager.

S.D. speelde volgens de aanklager de rol van de naïeve jongeman. “Maar die rol was alleszins niet geloofwaardig te noemen. Hij wist heel goed waar hij mee bezig was.”

De tiener haalde de geldsommen af die een phishingbende had buitgemaakt via online oplichtingen. “Het ging om verschillende digitale bankovervallen waarbij meneer D. als een koelbloedige gangster te werk is gegaan”, klonk het nog.

“Mijn cliënt is zeker geen brave jongen en heeft fouten gemaakt. Maar hij is ook niet de koelbloedige crimineel zoals hij door het parket wordt omschreven”, reageerde advocate Julie Van den Bremt namens S.D. “De opdracht om geld af te halen kreeg hij van een zekere Snoopie. Die beloofde hem zelfs 10% van het geld dat hij als casher afhaalde. Maar uiteindelijk zag mijn cliënt geen geld en belandde hij in de gevangenis.”

De verdediging vroeg om S.D. te veroordelen tot een werkstraf. De Mechelse correctionele velt ten vroegste op 20 april een vonnis. tdk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen