Op 16 maart 2022 onthaalde burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V) de eerste Oekraïense vluchtelingen in LMDC ’t Gasthuis.© Gemeente Essen

Essen herdenkt samen met honderdzestig Oekraïense ‘inwoners’ één jaar ‘vriendschap’

Essen -

Dag op dag één jaar geleden arriveerde in Essen een bus met Oekraïense vluchtelingen. Op een infoavond voor Essense opvanggezinnen werd de overtocht live getoond. Vandaag maken deze ontheemden deel uit van de Essense gemeenschap. Nadat de Oekraïners de Essenaren hebben bedankt voor hun gastvrijheid, nodigt nu de gemeente hen uit op een etentje op zondag 19 maart.

Op 16 maart 2022 stapten 67 Oekraïense vluchtelingen in Essen van de bus die hen vanuit het Poolse Niepolomice in veiligheid bracht. Essen legde deze bus zelf in om zo hulp te bieden en op een gecontroleerde manier vluchtelingen te ontvangen.

Lenni Buvens, diensthoofd van de Sociale dienst, reisde mee met de bus naar Polen. Op de vooravond van de reis, legde de gemeente live contact met hem tijdens een infoavond voor opvanggezinnen in LDC ’t Gasthuis.

Tijdens de infoavond voor gastgezinnen werd live contact gelegd met de bus vluchtelingen vanuit Polen op weg naar Essen.© koen fasseur

“We namen 67 mensen en zelfs ook één kat en één fret mee naar België”, weet Buvens.“De reis naar Polen was best heftig. Stagiaire Olivia en ik waren even in het station van Krakau en zagen heel veel mensen op de grond slapen en wachten.”

Het afgelopen jaar vonden ruim honderdzestig Oekraïners veilig onderdak en een warme thuis bij veertig gastgezinnen in Essen. Meer dan honderd vrijwilligers hielpen en helpen nog steeds mee om deze mensen soms even de zorgen van het thuisfront te doen vergeten.

Precies een jaar geleden kwamen de eerste Oekraïense vluchtelingen in Essen aan.© Gemeente Essen

“Alsof het in de sterren geschreven stond, heeft onze mooie gemeente in 2022 haar officiële kleuren -geel en blauw - alle eer aangedaan. We liepen voorop in de hulp aan de vele Oekraïense ontheemden. We mogen gerust zeggen dat we een voorbeeld zijn voor andere gemeenten”, meent burgrmeester Gaston Van Tichelt (CD&V).

Essen wil de gastgezinnen, vrijwilligers, ambtenaren en Oekraïners samenbrengen om deze vriendschap te bekrachtigen. Dat gebeurt op zondag 19 maart met een etentje. “Samen maken we er een gezellige moment van met Oekraïens dessertenbuffet.”

  (ella)

Oekraïense lekkernijen op de Oekraïense markt in januari.© koen fasseur

Op de Oekraïense markt in januari toonden de vluchtelingen hun dankbaarheid aan de Essenaren.© koen fasseur

Op de Oekraïense markt in januari toonden de vluchtelingen hun dankbaarheid aan de Essenaren.© koen fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners