Volgens het Openbaar Ministerie ging het om minstens negen diefstallen van karkassen in de Reedonk.© Joren De Weerdt, Joris Herregods

Roemenen riskeren tot 3 jaar cel voor diefstal van varkenskarkassen uit vrachtwagen: “Negen keer toegeslagen en steeds op parking in Bornem”

Bornem -

Drie Roemeense mannen stonden donderdag voor de correctionele rechtbank in Mechelen voor hun betrokkenheid bij de diefstal van varkenskarkassen uit een vrachtwagen. Volgens het Openbaar Ministerie ging het om negen feiten en werden er tonnen varkensvlees gestolen. De diefstal gebeurde steeds op een parking aan de Reedonk in Bornem. Er werden celstraffen van 10 maanden tot drie jaar gevorderd.

Theo Derkinderen

De dieven liepen begin oktober 2021 tegen de lamp toen de politie hen op heterdaad betrapte in de Reedonk in Bornem. Toen werden er karkassen uit een vrachtwagen gehaald die onderweg was van het slachthuis in Kortrijk naar een bedrijf in Duitsland. Bovendien was het niet de eerste keer dat er karkassen werden gestolen. Volgens de openbare aanklager speelde de chauffeur van de vrachtwagen onder één hoedje met de mensen die het vlees kwamen oppikken. “Chauffeur T.O. reed naar de plaats van afspraak in Bornem en daar werden de karkassen in een ander koeltransport overgeladen. R.H. was, net als I.L., bij de betrapping door de politie aanwezig en is volgens ons ook de aanstuurder en het brein achter de hele zaak”, zei procureur Karel Berteloot tijdens het proces. Hij eiste drie jaar cel tegen R.H., twee jaar tegen chauffeur T.O. en tien maanden tegen I.L.

Het was in de Reedonk dat de vrachtwagen stopte en waar de karkassen werden overgeladen.© Joris Herregods

Privédetective

Het benadeelde West-Vlaamse bedrijf stelde zich donderdag burgerlijke partij. “Het was een onderaannemer die het transport voor onze cliënt uitvoerde. Volgens het Openbaar Ministerie ging het om negen feiten van diefstal, volgens het bedrijf om twaalf diefstallen”, vertelden de advocaten. “Het onderzoek startte toen de bestemmeling er melding van maakte dat er iets niet klopte met de levering. Bovendien bleek dat de zegels van de vrachtwagen verbroken waren. Uiteindelijk zag onze cliënt zich genoodzaakt om een privédetective in te huren om de zaak verder uit te spitten.”

Het was door de privédetective dat het bedrijf te weten kwam dat er steeds in de Reedonk in Bornem werd afgesproken om karkassen over te laden. De gegevens van de track and trace bevestigden dat. De informatie werd doorgespeeld aan de politie, wat resulteerde in een betrapping op heterdaad in oktober 2021.

De diefstallen vonden hier in de Reedonk, vlak bij de N16, plaats.© Joris Herregods

Imagoschade

De hele zaak veroorzaakte volgens de advocaten ook imagoschade voor het West-Vlaamse bedrijf. “Het vertrouwen dat er was met de klanten was plots weg. Het is niet goed als je bedrijf gelinkt wordt aan diefstallen.” Alles samen werd er een schadevergoeding van ruim 16.000 euro gevraagd.

Meester Avelien Van der Veken stond de drie Roemenen bij. Voor I.L. vroeg ze de vrijspraak. “Omdat meneer L. niets afwist van een diefstal. Hij is die bewuste dag toevallig meegereden met R.H., maar hij wist totaal niet wat er ging gebeuren. Dat hij plots werd opgepakt door de politie was een donderslag bij heldere hemel voor hem”, vertelde de advocate.

Voor bestuurder T.O. vroeg ze om een straf met uitstel op te leggen. “Hij heeft bekentenissen afgelegd en de karkassen uit zijn vrachtwagen gehaald. Momenteel werkt hij in Roemenië en kan hij binnenkort aan de slag als vrachtwagenchauffeur in Duitsland.”

De advocate had het er moeilijk mee dat R.H. als brein van de dievenbende werd omschreven. “Hij was totaal niet de man die de opdrachten en bevelen uitdeelde. Meer nog, verschillende data in het dossier kunnen niet gelinkt worden aan mijn cliënt. Heeft hij karkassen meegenomen? Ja. Maar voor de meeste diefstallen vraagt hij wel de vrijspraak. Voor de diefstal die hij bekent, vraagt hij een werkstraf.”

De drie rechters van de correctionele rechtbank vellen ten vroegste een vonnis op 20 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen