© BELGA

Geen onverhoopte selectie bij Frankrijk voor Jean Butez na het afscheid van Lloris en Mandanda: Deschamps kiest voor Samba

Jean Butez bij Les Bleus? Het was even een dingetje, vooral bij de Franstalige pers in ons land. Gezien zijn straffe statistieken bij Antwerp dit seizoen - 16 clean sheets in 29 matchen - en na het adieu van twee topdoelmannen zou het niet eens zo gek zijn. Maar tot een verrassing kwam het niet. De Franse bondscoach Didier Deschamps koos voor drie andere doelmannen voor de interlands tegen Nederland en Ierland.

havg

Na het WK moest Didier Deschamps op zoek naar opvolging voor Steve Mandanda (37) en aanvoerder Hugo Lloris (36). De twee oudgedienden zetten na de verloren finale in Qatar een punt achter hun internationale carrière. De logische opvolgers luisteren naar de namen Mike Maignan en Alphonse Aréola. Die eerste veroverde vorig seizoen de titel met AC Milan en is net hersteld van de spierscheur die hem van de wereldbeker hield. Maignan heeft vijf caps achter zijn naam. Aréola was derde doelman op de wereldbeker, maar speelde dit seizoen bij West Ham vooral tweede viool achter Lukasz Fabianski.

Dan restte er nog maar één plaatsje in de kern van Deschamps en daar moest Jean Butez dus op hopen. In Eleven Insiders werd de doelman van Antwerp FC nog gevraagd naar zijn top 3 van beste Franse doelmannen en of hij zichzelf daar ook bij rekende. Zijn antwoord: een grappig audiofragment van iemand die het accent van Deschamps imiteerde en zijn top drie gaf. “Mike Maignan, Brice Samba (RC Lens), Jean Butez”. Daarna volgde de top 3 van Butez zelf: Maignan, Samba en de 21-jarige Lucas Chevalier. Die laatste is eerste doelman bij LOSC Lille.

1 tegengoal om de 109 minuten

Butez gaf zichzelf dus geen plaats in het lijstje van drie. Nochtans kan het betrouwbare sluitstuk van RAFC puike cijfers voorleggen. Over de tien beste Europese competities heen hield slechts één doelman dit seizoen vaker de nul dan Jean Butez en dat is Marc-André ter Stegen. De Duitser verzamelde maar liefst 19 clean sheets bij Barcelona in de Primera División. Jean Butez en Odysseas Vlachodimos (Benfica) volgen met 16 stuks op een gedeelde tweede plaats. Butez was dit seizoen ook al tweemaal de held in een strafschoppenreeks, tegen Beveren en Union.

Ook in een andere statistiek doet Butez het uitstekend. Zo incasseerde hij gemiddeld om de 109 minuten een tegengoal met Antwerp, waarmee hij in de tien beste competities in Europa op de 20ste plaats staat. Slechts twee Fransmannen doen beter. Yehvann Diouf maakt deel uit van het sprookje bij het Stade Reims van Will Still en moet zich gemiddeld elke 150 minuten omdraaien. Goed voor een zesde plaats. Brice Samba slikt gemiddeld elke 116 minuten een tegengoal en staat op plaats 17.

Straf van Butez, maar niet straf genoeg voor Deschamps, die voor Brice Samba koos om het doelmannentotaal op drie te brengen. Niet onlogisch, gezien het hogere niveau in de Ligue 1. Voor de 28-jarige doelman van Lens is het overigens de eerste selectie.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.