© ATV

Schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA): “Ik doe niet mee aan cancel culture”

Antwerps schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) zegt dat er verschillende redenen zijn waarom ze de beslissing van de Arenberg terugdraait en de hedendaagse foto’s uit de trappenhal laat verwijderen. “Het uitwissen van het verleden is waanzin. Aan deze cancel culture doe ik niet mee”, zegt Ait Daoud.

svw

LEES OOK. Antwerps stadsbestuur verwijdert hedendaagse foto’s uit trappenhal Arenberg

Het Antwerpse stadsbestuur was volgens haar ook niet op de hoogte van het vervangen van de schilderijen in de trappenhal. “De directeur besliste dit op eigen houtje en dat kan niet”, zegt de schepen.

“Daarom draai ik deze beslissing terug. Arenberg is een historisch pand met een beschermde trappenhal en de twaalf portretten die daar hangen, maken onlosmakelijk deel uit van het huis. Ze maken ook deel uit van de Antwerpse geschiedenis. Het kan toch niet dat schilderijen van zowel de (16de-eeuwse, red.) Antwerpse burgemeester Filips van Marnix als ondernemer Gilbert van Schoonbeke gewoon werden verwijderd.”

Dat de trappenhal officieel beschermd zou zijn, klopt niet helemaal. Volgens erfgoeddeskundigen is het gebouw niet beschermd als monument, maar staat het wel op de inventaris van bouwkundig erfgoed. Alleen biedt dat geen wettelijke bescherming. Het vervangen van enkele schilderijen in de trappenhal mag wel. Of het past in de trappenhal is eerder een discussie rond appreciatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Nabilla Ait Daoud